събота, 4 юни 2016 г.

Босилекова торта "Блоговодител"




Имах удоволствието и честта отново да бъда в състава на журито за определяне на годишните награди за кулинарни блогове 2016, организирани от "Блоговодител".  Тъй като нямах възможност да присъствам на събитието се включих онлайн. Създателите на "Блоговодител" - Илиян и Иво ме изненадаха изключително приятно, като ме удостоиха с един много висок приз. Да си носител на наградата "Кулинарно вдъхновение" е нещо повече от приятна изненада. Това е истинско признание, чест  и отговорност. Много, много съм щастлива и поласкана. Благодаря от сърце и на двамата за доверието и добрите думи. Благодаря на всички мои последователи, които успявам да вдъхновя. Това е симбиоза, аз се вдъхновявам от вас, вие от мен. Да споделяш с приятели това, което ти е на сърце и най-хубавото нещо. Да споделяш означава да обичаш. Благодаря, че ви има, скъпи мои читатели.
Честити награди на всички победители в тазгодишния конкурс на Блоговодител. Напълно заслужени признания! Моите адмирации за всички вас! Продължавайте да творите все така красиво и вдъхновено. Продължавайте да бъдете все така вкусни хора!
Много ми се иска да направя и аз нещо за "Блоговодител", да отвърна по някакъв начин на жеста им. Наричам тази торта "Блоговодител" и пожелавам на създателите на това чудесно кътче много здраве, усмивки и любов. Да продължават да ни водят из вкусния свят на българските кулинарни блогове!
   

Продукти за торта 20 см:

блат:

16-20 листа пресен босилек
60 мл олио
4 яйца
100 г захар
ванилия
100 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
сладкарска зелена боя по желание

крем:

500 мл течна пълномаслена сметана
80 г захар
ванилия
1 пакетче желатин: 10 г
500 г ягоди




Приготвяне:

* С пасатор пюрирайте до гладкост босилековите листа и олиото. Разделете жълтъците от белтъците на яйцата и ги сложете в две отделни купи. С миксер разбийте белтъците на сняг. След като се сгъстят добре прибавете на тънка струйка половината от захарта и разбийте още 1-2 минути. Сипете останалата захар и ванилията при жълтъците. Разбийте на гъст крем. Налейте пасирания босилек и разбъркайте. Накрая прибавете брашното, примесено с бакпулвера, като го редувате с разбитите белтъци. Бъркайте внимателно с лопатка, а не с миксер. Загрейте фурната на 170*. Покрийте с лист хартия за печене голямата правоъгълна тава от фурната. Сипете вътре тестото и загладете. Изпечете блата за около 10-12 минути. Охладете и изрежете два кръга с големина 20 см.

* Залейте желатина с малко студена вода и го оставете да набъбне. Стопете го в слаба микровълнова фурна или на водна баня. Разбийте сметаната заедно със захарта и ванилията на сняг. Налейте стопения желатин и добре разбъркайте.

* Сложете единия блат в равна чиния за торта. Стегнете го с подрижен ринг, като от вътрешната страна на ринга поставите ленти ацетатно фолио. Отново по вътрешната стена на ринга подредете половинки почистени ягоди. Налейте 2/3 или малко повече от крема. Нужно е да оставите малка част от него за глазура. Върху крема поставете втория блат, а върху него излейте останалия крем и загладете. Приберете тортата в хладилника. Нужни са 4-5 часа за да се желира добре. След това отстранете ринга и ацетатните ленти, украсете с ягоди и поднесете. Да ви е сладко!

*** Тортата е много нежна и лека като вкус. Босилекът придава невероятна свежест без да доминира. Комбинацията му с ягоди е много добра и доста често се ползва в различни десерти. Тестото за блата е достатъчно за една стандартна торта с размер 26 см. Може да го изпечете на два отделни блата в кръгла форма. Тъй като аз го изпекох в голяма правоъгълна тава успях да отрежа от него два кръга по 20 см. От остатъците направих малки тортички в крадратни рингове за сервиране. Блатът е изключително подходящ за руло. Ако искате по-наситен зелен цвят сложете малко боя, босилекът не е достатъчен да оцвети добре сместа. Тортата е с малко захар. Ако обичате по-сладичко добавете още 1-2 с.л. захар в крема.




2 коментара:

  1. Честита награда, Йоли - призът за Кулинарно вдъхновение е
    признание, чест и благодарност и от всички твои почитатели,
    които така щедро учиш, вдъхновяваш и радваш.
    Аз благодаря от свое име, голяма прегръдка за теб!
    А тортата е повече от великолепна!

    ОтговорИзтриване
  2. Отново страхотна рецепта! Поздравления за наградата :)

    ОтговорИзтриване