неделя, 4 септември 2016 г.

Соленките на Тияна





Това са на-любимите ми соленки! Няма по-вкусни и лесни от тях! Рецептата знам от приятелката ми Тияна, която е полусръбкиня, полуунгарка. Нямам идея дали рецептата е сръбска или унгарска, само знам, че соленките са прекрасни! Оригиналната рецепта е с Frischkäse, което може да замените с друго крем-сирене. Ще се радвам, ако соленките ви харесат и на вас! На Тияна изпращам виртуална целувка!

Продукти:

меко масло
Frischkäse, с което обикновено се прави чийзкейк (ако не намерите може да го замените с кре-сирене, тип "Филаделфия", но то е доста по-мазно)
брашно
сол
разбито яйце за намазване
по желание микс семена за овалване



Приготвяне:


* Точни количества няма. Важно е да спазвате само съотношението между продуктите, а то е 1:1:1. Колкото сирене решите да сложите, толкова трябва да е маслото, както и брашното. Солта е винаги на вкус. С други думи, ако сложите 150 г сирене са ви нужни 150 г масло и 150 г брашно. Въпреки всичко съм длъжна да кажа, че ако рецептата е с друго крем-сирене, което е по-мазно от Frischkäse е добре да се увеличи брашното с 50г. Моля, преценете сами спрямо сиренето, с което разполагате.

* В купа разбъркайте добре маслото и сиренето. Добавете солта и брашното. С лъжица разбъркайте отново всички продукти на лепкаво тесто. Приберете го в хладилника за няколко часа докато се втвърди, а най-добре за една нощ.

* Покрийте тава с хартия за печене и загрейте фурната на 170*. От тестото оформете топчета с големина на орех. Лично аз правя соленките по-големи и ги оформям с малка лъжица за сладолед. Тияна ги прави като големи орехи. Вие преценете как ще ви хареса.

 



* Потопете всяка соленка в разбитото яйце и оваляйте в семена или само в сусам. Подредете ги в тавата и ги изпечете за около 20-25 минути. Непременно ги оставете да изстинат преди да ги хапнете. Да ви е сладко!

Вече споменах, че рецептата се прави с Frischkäse. Поне с това име е познато това сирене в Германия, където съм и аз в момента. Тъй като в България няма Frischkäse, или поне аз не се сещам да съм виждала, предлагам крем-сирене като заместител. Независимо, че това е съвсем друг продукт, смятам, че се доближава най-много до Frischkäse. Възможно е соленките да се разливат леко, тъй като всички видове крем-сирене са доста мазни.  Ако желаете може да добавите още малко брашно. Но ако тестото е много добре охладено и оваляно в семена, те допълнително ще спомогнат соленките да останат цели. 




1 коментар:

  1. Сръбски или унгарски - звучат и изглеждат върховно...
    нежни, маслени и фини, разкошни са, Йоли!
    Поздрави и благодаря за чудесната рецепта.

    ОтговорИзтриване