понеделник, 18 юни 2018 г.

Огледална глазура (Mirror glaze)





Ако решите да покриете торта с огледална глазура (mirror glaze), ето как да я направите:

Продукти:

100 г натурален, млечен или бял шоколад
100 г глюкоза
100 г захар
50 г вода
1 пакетче желатин (7 г)
70 г подсладено кондензирано мляко




Приготвяне:
 
Залейте желатина с 2-3 с.л. вода. Оставете го да набъбне. В малка тенджерка сварете сироп от водата, глюкозата и захарта. Сиропът е готов когато достигне 103*. Ако имате термометър, ползвайте го. Ако не, това е температурата, която се получава 1 минута след кипване. Натрошете шоколада и го сложете във висок и тесен съд. Залейте го с горещия сироп и разбъркайте с лъжица. След като шоколадът се стопи налейте кондензираното мляко (млякото трябва да е гъсто, като разклатите кутията да не се чува и усеща плискане на течност), и сипете набъбналия желатин. С пасатор на високи обороти разбийте всичко до хомогенност. Няколко важни неща, които трябва да спазите при тази глазура: за да не се образуват много мехурчета въздух в нея, разбивайте с пасатора без ножа да се показва на повърхността. След това задължително я прецедете през фина цедка, за да стане максимално гладка. Сипете я в купичка и покрийте самата глазура с парче найлоново фолио. Притиснете с пръсти, за да залепне фолиото по нея и приберете за един или повече дни в хладилника. Така глазурата ще се спои и остатъчния въздух в нея ще изчезне. Може да съхранявате глазурата в хладилник до няколко седмици, а във фризер до няколко месеца. Когато решите да я ползвате я затоплете в микровълнова фурна или на водна баня до 35* и продължете нататък с полагането и́ върху тортата.

Варианти на цветове: Глазурата може да направите от натурален, млечен или бял шоколад. Бялата глазура е подходяща за оцветяване с различни хранителни бои. Примерно, може да я разделите в 3 отделни купички, които да оцветите различно. След това налейте в по-висок съд отделните цветове един върху друг, като ги редувате по няколко пъти. Ще обясня по-подробно. Да кажем, че имате бяло, черно и златно, като при тортата по-долу. В чаша или канче налейте малко черно. Върху него точно в центъра сипете малко бяло, а върху бялото златно. След това отново черно, бяло, златно и т.н.  Залейте тортата с глазурата, като я разнасяте на черти.




Как да нанесете глазурата: Тортата трябва да е замразена. Извадете я от фризера и я освободете от ринга. Отстранете фолиото и ацетатните ленти, ако сте сложили такива. Вземете кръгла тава и я покрийте с найлоново фолио. Върху него, в средата на тавата сложете един буркан, например от компот. Върху буркана поставете тортата. (Тортата трябва да бъде поставена достатъчно високо, за да може след това лесно да подпъхнете под нея шпатула и да я пренесете в чиния). С топли длани минете по ръбовете на тортата, за да я доизгладите. След това я залейте със затоплената до 35* глазура. Излейте глазурата смело наведнъж. Ако я наливате на тънка струйка ще останат следи по нея, тъй като от съприкосновението със замразената торта тя бързо се стяга. След като залеете тортата веднага оберете с шпатула капчитите, които се отцеждат по краищата. Пъхнете внимателно под тортата две лопатки или шпатули и пренесете в чиния за сервиране. Оставете тортата за 1-2 часа в хладилника и поднесете. Глазурата, която се е стекла в тавата върху фолиото може да ползвате повторно. Просто съберете краищата на фолиото, свийте на бохча и приберете във фризера.

*** 

Като заключение бих искала да обърна внимание на две неща. Първото е глюкозата в рецептата. Не я заменяйте с друго, тя е абсолютно необходима за еластичността на сместа. Ако се затрудните да намерите глюкоза в магазините, съвсем лесно може да си направите сами. Трайността е голяма и винаги ще имате под ръка глюкоза, когато ви потрябва. Тя е неизменна съставка в приготвяне на фини мусове и кремове, ганаш и различни видове трюфели и бонбони.  Заповядайте рецепта.

Второто нещо са хранителните бои. Няма значение дали ще ползвате прахообразни, течни или гелови. Ако са сухи разтворете предварително боята в няколко капки боя, за да може да се усвои лесно и равномерно от глазурата. С гел и течни бои се работи директно.



Надявам се да съм успяла добре да обясня как се приготвя тази ефектна и много вкусна глазура. На разположение съм за всякакви въпроси, ако не е достатъчно ясно. Приятно майсторене!






2 коментара:

  1. Вълшебница...
    Впечатляващо красиво!
    Поздрави и прекрасно лято!

    ОтговорИзтриване