понеделник, 13 август 2018 г.

Нещо с тиквички и риба тон





Продукти за тавичка 20 см:

1 настъргана на едро тиквичка (около 300г)
1 стрък нарязан на ситно зелен лук
1 скилидка счукан чесън
1 ч.л. подправки по избор (мащерка, риган, майорана)
1 яйце
1 консерва риба тон в олио
80 г нарязан на кубчета кашкавал
сол и черен пипер на вкус
100 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер

Приготвяне:

* Покрийте дъното и стените на тавичката (или тортена форма) с хартия за печене. С четка или парче салфетка я намаслете с няколко капки олио. Загрейте фурната на 180*.

* В купа смесете заедно тиквичката, лука, чесъна, подправките и яйцето. Разбъркайте и добавете рибата без да я отцеждате от олиото. Сложете половината от кашкавала и разбъркайте внимателно за да не стане рибата на каша. Добре е да останат цели парченца от нея. Посолете и поръсете с черен пипер. Накрая прибавете брашното, примесено с бакпулвера. Отново разбъркайте и изсипете сместа във формата. Отгоре наредете останалите кубчета кашкавал. Изпечете до зачервяване за около 25-30 мин. Охладете и сервирайте със свежа салата. Това е всичко. Да ви е сладко!

*** Може да импровизирате с подправките. Аз сложих и от трите, които съм посочила, тъй като имам пресни в градината. Малко настъргана лимонова кора би направила ястието много свежо. Тъй като тиквичките дават много влага, а брашното е малко, непременно охладете "нещото с тиквички и тон" преди да сервирате. Може дори да го приготвите от предния ден и да съхраните в хладилника. Ако решите да направите кекс от сместа, сложете още едно яйце и увеличете драстично количеството на брашното (до 350г). Бакпулверът също трябва да е 1 ч.л.





2 коментара:

  1. Йоли,
    както ти, така и аз преди години брах много тиквички през целия сезон.Особено италианските семена за засяване са много добри и плододават много обилно.Обир няма.Но тази година засях цял ред и ги бера малки, както и цветовете.Стават чудни , цветовете са страхотни за пълнене.Става и страхотна туршия от тиквичките, но задължително когато са малки.Ползвам ги както краставичките и имам различни по цвят.Така ,че ще използвам и тази твоя идея.Лесна и интересна.
    Поздрави и весело и усмихнато лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Ели. Няма обиране! И цветове пълних, и какво ли не правих. Малко понамаляха сега. Ще се радвам, ако рецептата ти хареса. Очаквай и едно руло с тиквички...ха ха. Благодаря ти!

      Изтриване