петък, 21 декември 2018 г.

Нюрнбергски лебкухен (Nürnberger Lebkuchen)





Традиционен десерт в цяла Германия по време на Коледните празници е лебкухен (Lebkuchen) . Вариантите са най-различни, формите и украсите също, но на мен най-много ми харесва нюрнбергския. Историята му датира още от далечната 1470 година. По това време Нюрнберг е бил важен търговски кръстопът и градът изживява истински икономически бум. Ароматните подправки от далечни и екзотични земи, донесени от пътуващите търговци бързо стават любими и заемат почетно място в кулинарната история на града. Първите сведения за лебкухен гласят, че е приготвян от монаси. Съставът от ядки, сушени плодове и мед, както и голямата трайност на сладкишите ги правят спасителна лодка по време на бедни и гладни години. По-късно се създава гилдия на лебкухена. Обикновено тези вкусни сладки се пекат върху кръгли тънки оризови подложки, които се наричат облатен  (Oblaten). А историята на Oblatenlebkuchen започва в Нюрнберг под името Elisenlebkuchen и са наречени на името на дъщерята на производителя-Елиза. Днес може да откриете сладкишите и под това име. Нюрнбергският лебкухен става толкова известен, че намира своя път дори в илюстровани книги и картини. Днес тези сладки са защитени от търговската немска асоциация и трябва да съдържат най-малко 25% ядки, не-повече от 10% брашно и никаква мазнина. В повечето рецепти брашно няма. Освен ароматните подправки задължително се слага малко мед, различни цитрусови кори и по желание ром. Лебкухените са великолепни меки бисквити с невероятен аромат и вкус. Трайността им е много голяма и колкото повече престояват, толкова по-вкусни стават. Ще се радвам да ги опитате и вие!

Продукти за около 50 сладки:

2 яйца
90 г кафява захар
1 с.л. мед
ванилия
125 г смлени запечени бадеми
125 г смлени лешници
200 г микс кандирани цитрусови корички
1/4 ч.л. бакпулвер
2 зърна карамфил
1/4 ч.л. кардамон
1 ч.л. канела
1 ч.л. джинджифил
1/4 ч.л. индийско орехче
2-3 щипки сол
200 г стопен натурален шоколад

Приготвяне:

* Всички подправки са сухи и фино смлени. Кандираните корички може да купите готови или да приготвите сами, като захаросате портокалови и лимонови кори. Не е задължително ползването на оризовите подложки, печете сладките върху хартия за печене. Аз обичам бадемите да са малко по-едро смлени, за да се усещат при хапване, а лешниците по-фино, за да сгъстят сместа. Лебкухенът се прави или с шоколадова глазура, или със захарна, която обикновено се приготвя от пудра захар и малко лимонов сок.

* И така, в купа разбийте на пяна яйцата, кафявата захар, меда и ванилията. Отделно смесете и разбъркайте заедно ядките, захаросаните корички, бакпулвера и подправките. Прибавете ги към яйцата и разбъркайте. Оставете сместа да престои 5 минути.

* Загрейте фурната на 150* и покрийте тава с хартия за печене. С малка сладоледена лъжица или с две супени лъжици гребнете малко от тестото и върху хартията оформете кръгли бисквити с желана от вас големина. Изпечете сладките за 20 минути. След като изстинат ги топнете в шоколада и ги оставете на стайна температура, докато глазурата засъхне. Съхранявайте лебкухените в кутия. Да ви е сладко!




2 коментара:

  1. Йоли, не мога да видя рецептата. Изписва ми, че нямам разрешение за влизане.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Иси, защо така? При мен се отваря без проблеми. Ето, копирай го и го постави в гугъл. Пускам го пак, но не мога точно като линк да ти го прикача.

      http://www.yoli.bg/entry/nuernberger-lebkuchen

      Изтриване