събота, 24 август 2019 г.

Палачинки от тиквички с кайма и кашкавал





Чудесно лятно ястие с тиквички и кайма. Използвайте подправки по ваш вкус. Тези, които недолюбват месото могат да заменят каймата с бяло или синьо сирене, моцарела или още кашкавал.

Продукти за 2 палачинки:

500 г тиквички
1 стрък ситно нарязан зелен лук
2 скилидки счукан чесън
2-3 с.л. нарязан копър
2-3 с.л. нарязан магданоз
2 яйца
3 с.л. заквасена сметана или натурално крем-сирене
100 г брашно
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин

пълнеж:

2 с.л. олио
1/2 глава ситно нарязан лук
2 нарязани на ситно скилидки чесън
300 г телешка кайма
сол и черен пипер на вкус
1 ч.л. сух риган или майорана
50 г настърган кашкавал

Приготвяне:

* Първо пригответе пълнежа. Задушете в олиото лука и чесъна. Прибавете каймата и я изпържете, докато се изпари течността. При пърженето бъркайте периодично, за да не стане на бучки. Овкусете със сол, черен пипер и риган.

* Настържете тиквичките на едро ренде заедно с кората. Посолете ги и ги оставете за 10 минути, за да отпуснат соковете си. Сложете ги в кухненска кърпа и добре ги изцедете. Може да направите това и с ръце. Смесете тиквичките с лука, чесъна и зелените подправки. Добавете яйцата и сметаната. Разбъркайте добре и сипете брашното. Отново разбъркайте и подправете с черен пипер и сол, ако е нужно.

* Намажете тиган с незалепващо покритие (26-28 см) с 1 с.л. зехтин. Намалете силата на огъня под средната и изсипете половината от сместа. Разнесете я с лъжица на равен тънък пласт. Захлупете тигана и гответе 5-7 минути. Бих искала отново да напомня, че температурата трябва да е ниска. В противен случай тиквичките бързо ще се зачервят отдолу, а вътре ще останат сурови. След като повърхността на палачинката добре засъхне, изсипете в единия край половината от каймата. Посипете с половината кашкавал. С помощтта на лопатка прегънете като омлет. Полейте с останалия зехтин, отново захлупете и гответе 2-3 минути. Обърнете палачинката от другата страна, захлупете и изчакайте още 2-3 минути. По този начин направете и втората палачинка. Сервирайте ястието леко топло. Нужно е тиквичките да се стегнат, за да не са прекалено влажни като консистенция. Ако желаете да изпържите палачинката от двете страни, обърнете я с помощтта на чиния, след като добре засъхне от горната страна. След това добавете каймата, кашкавала и продължете нататък. Да ви е сладко!





4 коментара: