четвъртък, 31 октомври 2019 г.

Патладжани в ароматен зехтин (Melanzane sott'olio).






Продукти:

1 кг патладжани
200 мл бял винен или ябълков оцет
500 мл вода
сол, черен пипер
4-5 скилидки ситно нарязан чесън
1-2 ч.л. сух риган
ситно нарязан магданоз
1-2 ситно нарязани люти чушки по желание
зехтин

Приготвяне:

* За тази рецепта купих малки патладжанчета, тъй като ми се видяха много симпатични, но италианците я приготвят със съвсем нормални големи патладжани.

* И така, обелете патладжана и го нарежете на тънки и дълги ленти. В тенджера кипнете оцета, водата и сол. Опитайте сместа. По ваш вкус добавете още оцет, вода или сол. Трябва на вас да ви хареса, а не както е изписано по рецепта. Прибавете патладжана и варете 3 минути. Постелете цедка с памучна кърпа. Извадете патладжана с решетъчна лъжица и отцедете добре с ръце, като изстисквате кърпата. Патладжана трябва да е максимално сух. От натиска на ръцете ви той омеква се изцежда наистина добре.

* Отново опитайте на вкус и ако е нужно посолете. Плътно наредете патладжанените лентички в буркан, като помежду им ръсите от подправките. Залейте със зехтин и премахнете излишния въздух като прокарате дръжката на лъжица по вътрешните стени на буркана. Ако е нужно налийте още малко зехтин. Патладжана трябва да е напълно покрит с мазнина. Приберете в хладилника за няколко дена, за да се овкуси зеленчука. Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар