петък, 20 декември 2019 г.

Коледна торта




Тази година рецептата за коледна торта е много лесна и няма да изпитате никакви затруднения в приготвянето ѝ, ако решите да я опитате. Тъй като е много маслена е необходимо да се извади от хладилника 2-3 часа преди сервиране. Честно казано, аз изобщо не я държах в хладилник. До няколко дена може спокойно да я съхранявате на стайна температура, няма какво да ѝ се развали. Украсете я според вашата фантазия с подходящи за Коледа елементи.

Продукти за торта 20-22 см:
основа:

50 г фино смлени бадеми
15 г пудра захар
60 г брашно
2 щипки сол
55 г студено масло на бучки
15 мл студена вода (1 с.л.)

блат:

170 г меко масло
250 г пудра захар
1 капсула бадемова есенция
ванилия
2 щипки сол
290 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
240 мл прясно мляко
5 белтъка

конфитюр:

500 г замразени малини
50 г захар
1 с.л. лимонов сок

крем:

300 г меко масло
1 консерва кондензирано мляко (397 г)
ванилия

Приготвяне:

* За основата смесете и разбъркайте заедно сухите съставки. Добавете маслото и стрийте на трохи. Накрая сипете водата и съберете всичко на топка. Може да направите тестото също с миксер, като ползвате спираловидните бъркалки или в кухненски робот. Охладете тестото за 30 минути, след това го разточете върху хартия за печене на кора с дебелина 3-4 мм. Изрежете кръг 20 или 22 см, ако искате тортата да е по-голяма, но по-ниска. От остатъците тесто може да направите малки бисквитки, които да ползвате за украса на тортата. Пренесете кръга в тава и го надупчете с вилица. Изпечете основата в загрята на 180* фурна зо 15 минути.

* За блата разбийте добре маслото и 150 г захарта. Прибавете бадемовата есенция, ванилията и солта. Смесете брашното с бакпулвера. Започнете да го добавяте към маслото, като го редувате с млякото. Ползвайте миксер. Отделно разбийте белтъците на сняг с останалата пудра захар. Прибавете ги към тестото, като разбърквате внимателно с лопатка. Изсипете тестото в две форми по 20 или 22 см, покрити с хартия за печене (ако нямате две еднакви форми го изпечете на два пъти).  Изпечете благовете в загрята на 180* фурна за около 20-25 минути. След като изстинат ги разрежете хоризонтално на две части, за да получите черити тънки платки.

* За конфитура сварете до сгъстяване малините, захарта и лимоновия сок. Претрийте през сито, за да отстраните семките и охладете.

* За крема разбийте за около 3-4 минути много добре мекото масло. Трябва да получите гъст побелял крем. Наведнъж сипете кондензираното мляко и разбийте отново за кратко. Дългото разбиване ще довете до прекалено сгъстяване на крема и изгубване на пухкавата консистенция.

* Това е всичко, време е да подредим тортата. На дъното на равна кръгла чиния поставете маслената основа. Намажете я с малко конфитюр и поставете една от платките. Върху нея нанесете на равен пласт половината от конфитюра. Покрийте с втора платка, върху която намажете половината от масления крем. Сложете третата платка и намажете с останалия конфитюр. Завършете с четвъртата платка. Измажете отвсякъде тортата с останалия маслен крем. Приберете я за 1 час в хладилника и украсете по желание. Да ви е сладко!

*** Ако ви харесва моята украса, ето какво съм ползвала. Отстрани тортата е намазана с гелова червена боя с най-обикновена четка за рисуване. Отгоре е гарнирана със свежи червени плодове, но изглежда чудесно и със замразени. Между тях има забодени пръчки канела, тук-там бисквитки и клончета розмарин, имитиращи елхови клонки. За заскрежен ефект всичко е поръсено с пудра захар.

Рецепта и идея за украсата: Kuchenfee Lisa



4 коментара: