събота, 14 март 2020 г.

Поширана сьомга с копър-крем





Продукти за 4 порции:

250 г прясна сьомга-филе
сол и черен пипер на вкус
150 г пресен спанак-листа
1/2 връзка копър
200 г натурално крем-сирене
1 скилидка чесън
1 кора за баница
1 с.л. стопено масло
пудра захар






Приготвяне:

* Оформете сьомгата на тънки и дълги парчета. Посолете и поръсете с черен пипер и ситно нарязан копър.

* Потопете спанака в кипяща подсолена вода и след десетина секунди го извадете с решетъчна лъжица. Охладете веднага под студена вода и отцедете добре.

* Наредете няколко листа спанак върху найлоново фолио, като оформите малък правоъгълник. Сложете върху него парче риба и увийте на руло. Изрежете излишните краища на спанака. Завийте сьомгата с фолиото възможно най-стегнато, за да придадете кръгла форма. Завържете краищата и поширайте в загрята на 80* вода за 10-12 минути. Водата не трябва да ври. Може да проверите готовността на сьомгата, като стиснете леко с пръсти. При натиск трябва да е стегната отвън, но да усещате, че вътрешността е още мека. Може да направите това и на пара. Извадете рулата от водата и след като се охладят отстранете фолиото и нарежете на парчета.

* За крема пасирайте заедно крем-сиренето, чесъна и останалите копър и спанак. Посолете.

* За гарниране нарежете кората за баница на три части. Намажете ги с малко масло и съвсем леко поръсете с пудра захар. Сложете ги една върху друга, за да оформите три слоя и добре притиснете с ръце, за да се слепят. Нарежете ги на ленти. Ако желаете направете малки кръгчета, като ги изрежете с метална формичка. Аз направих това с отвора на метален накрайник за шприцоване. За да извиете корите ви е нужна точилка или тръба. (За такива цели добър помощник е картонетата тръба, около която е увито алуминиевото или найлоновото фолио. Запазете си една следващият път, когато фолиото ви свърши. Ще се учудите колко много полезни приложения има.) И така, увийте точилката или картонената тръба с алуминиево фолио, за да я изолирате и я поставете в тава. Върху нея наредете лентите кори за баница. Изпечете ги за 10-13 минути в загрята на 180* фурна.

* Сервирайте парчетата сьомга върху канапе от копър-крем, гарнирана с хрупкавите листенца от кори за баница. Да ви е сладко!





Няма коментари:

Публикуване на коментар