четвъртък, 12 ноември 2020 г.

Смокинки




На вашето внимание представям едни изключително вкусни сладки с пълнеж от сушени смокини. Самите те донякъде приличат на смокини, поне се опитах да ги догодя като форма. Тестото е невероятно нежно и крехко, наподобява текстурата на масленките, но е още по-пръхко. Буквално се топи като го хапвате. Това е благодарение на смесването на масло с олио. Пълнежът може да е от всякакви сушени плодове, които може да ароматизирате с любими ваши подправки. Аз използвах сушени тъмни смокини, за да контрастират със светлото тесто.

Продукти за около 15-20 сладки:

100 г меко масло
40 г пудра захар
1 с.л. нишесте (12г)
60 мл олио
250 г брашно
ванилия
2-3 щипки сол

Пълнеж:

150 г сушени смокини
1 с.л. мед
1-2 с.л. лимонов сок
по желание канела, кардамон, цитрусови кори, ядки, 1-2 с.л. коняк и др.

Приготвяне:

* Първо пригответе пълнежа. Залейте смокините с гореща вода и ги оставете да омекнат. Изцедете ги добре и заедно с меда и лимоновия сок ги смелете фино в блендер. Овкусете по ваше желание.

* За тестото разбъркайте с лъжица или бъркалка до хомогенност маслото, захарта и нишестето. Налейте олиото и отново разбъркайте. Добавете солта, ванилията и на части брашното. За кратко омесете тесто и го оставете да отлежи за половин час на стайна температура.

* Разделете тестото на равни части колкото голям орех. Всяка разстелете с пръсти върху парче найлоново фолио. В средата сложете пълнеж и с завийте краищата с помощтта на фолиото така, че тестото да обгърне отвсякъде пълнежа. Леко изтеглете с пръсти нагоре, за да се получи форма на смокиня. Подредете сладките в тава, покрита с хартия за печене.


 


* Загрейте фурната на 170* и ги изпечете за около 20 минути или докато започнат да се зачервяват. Поръсете ги с малко пудра захар и ги поднесете напълно изстинали. Да ви е сладко!





Няма коментари:

Публикуване на коментар