сряда, 21 април 2021 г.

Торта със зелен чай, лайм и ягоди

 


За предстоящите празници - една изключително нежна и ароматна торта. Цялата пролет е събрана в нея!

Продукти за торта 20 см:

слой със зелен чай:

70 г гореща течна пълномаслена сметана
фино настъргана кора от 1 лайм
1-2 ч.л. зелен чай Матча
2 г желатин, набъбнат в малко вода
50 г натрошен бял шоколад
ванилия
100 г разбита до пухкавост течна пълномаслена сметана

сусамов блат:

3 яйца
ванилия
75 г захар
70 г брашно
15 г смлян черен сусам
10 г стопено масло

ягодов мус:

150 г пюре от ягоди (може да се използва и малиново)
40 г захар
5 г желатин, набъбнат в малко вода
120 г разбита до пухкавост течна пълномаслена сметана
35 г маскарпоне (може да се замени с друг подобен продукт)

хрупкав слой:

20 г натрошени вафлени ролки
1 с.л. черен сусам
1 с.л. натрошени бадеми
35 г стопен млечен шоколад
1 ч.л. стопено масло

мус със зелен чай:

170 г прясно мляко
120 г течна пълномаслена сметана
30 мл сок от лайм
настъргана кора от 1 лайм
ванилия
1-2 ч.л. зелен чай Матча, разтворен в 1-2 с.л. гореща вода
4 жълтъка
30 г захар
7 г желатин, набъбнат в малко вода
150 г натрошен бял шоколад
210 г разбита до пухкавост течна пълномаслена сметана



Приготвяне:

1. Матча слой: Разтворете в горещата сметана зеления чай. Добавете кората от лайм, ванилията и желатина. Разбъркайте, докато желатина се разтвори. Прибавете шоколада и оставете 1-2 минути, за да се размекне. Разбъркайте до хомогенност и оставете крема да изстине. Излейте го в кръгла форма 18 см, покрита с найлоново фолио и замразете. Ако имате силиконова форма не е нужно да ползвате фолио.

2. Сусамов блат: Разделете белтъците от жълтъците на яйцата. Белтъците разбийте на сняг със захарта, а жълтъците разбъркайте с ванилията. Смесете брашното със сусама. Прибавете го на части към жълтъците, като го редувате с разбитите белтъци. Бъркайте внимателно с лопатка, а не с миксер. Накрая налейте маслото и отново разбъркайте. Изпечете тестото на два отделни блата във форма 18 см, покрита с хартия за печене. Печете около 20 минути в предварително загрята на 170* фурна с вентилатор. Може да направите тестото на един тънък блат в голяма тава и след това да изрежете два кръга по 18 см.

3. Ягодов мус: Кипнете ягодовото пюре със захарта. Махнете от огъня и сложете желатина. Разбъркайте, докато се разтвори и охладете до стайна температура. Прибавете маскарпонето и накрая размесете с разбитата сметана. Извадете от фризера замразения слой със зелен чай и излейте върху него ягодовия крем. Върху него поставете единия сусамов блат. Замразете отново.

4. Хрупкав слой: Заедно смесете всички продукти. Разнесете сместа на тънък равномерен слой върху втория блат. Сложете го в хладилник за 30 минути или за кратко във фризер, докато се стегне шоколада.

5. Мус със зелен чай: Кипнете заедно прясното мляко, сметаната, ванилията и зеления чай. Отделно разбийте на крем жълтъците със захарта. Към тях налейте на тънка струйка горещата течност, като бъркате. Върнете цялата смес на котлона и на бавен огън сварете крем до 85*. Кремът на трябва да завира, за да не се пресекат жълтъците. Разбърквайте постоянно. Може да го приготвите и на водна баня. Махнете крема от котлона и прибавете желатина, сока и кората от лайм. Накрай сипете шоколада и оставете 1-2 минути да се отпусне. Разбъркайте до гладкост и оставете да изстине до стайна температура. Прибавете разбитата сметана и разбъркайте.

6. Сглобяване: Покрийте дъното и стенита на тортена форма или ринг 20 см с ацетатно фолио. Излейте половината от муса със зелен чай. Върху него поставете замразения трипластов слой с блата надолу. Излейте останалия мус и завършете с втория блат с хрупкавия слой надолу. Замразете тортата поне за 8 часа. Извадете я, освободете от ринга, поставете в чиния с муса нагоре и украсете по желание. Приятно майсторене!

*** Моята торта е напръскана с шоколадов велур, който може да поръчате онлайн, както и да намерите в магазините за професионално сладкарско оборудване. Частично е залята с огледална глазура, чиято рецепта може да прочетете тук. Всички компоненти на тортата без муса с матча могат да се направят дни предварително. Сглобената торта също може да остане дълго време във фризера до използване. Количеството на зеления чай в кремовете зависи изцяло от вашето предпочитание, дали искате вкуса да е по-наситен или не.

2 коментара:

  1. Великолепие.............браво! Хубави празници!
    Благодаря и желая вдъхновението да струи нон стоп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Руми! Радвам се, че ти хареса тортата.

      Изтриване