петък, 18 ноември 2022 г.

Маслени панделки с рикота

 


Продукти за 12-16 панделки:

125 г меко масло
125 г рикота
125 г брашно
1/2 ч.л. сол
разбито яйце за намазване
по желание сушен зелен лук, сушен чесън или смлян ким
разбито яйце за намазване

Приготвяне:

* Разбъркайте на крем маслото и рикотата. Добавете брашното и солта. Отново разбъркайте с лъжица на лепкаво тесто. По желание добавете подправки. Оставете го за 2 часа в хладилника, за да се стегне.

* Разточете охладеното тесто върху набрашнена повърхност с дебелина около 0,5 см. Изрежете кръгове с желана от вас големина. С малко ножче направете разрези, както е показано на снимка 1.

* Повдигнете средните триъгълни части. (снимка 2)

* Съберете горния и долния триъгълник. (снимка 3)

* Върху тях върнете повдигнатите парчета. (снимки 4 и 5)

* С малката лента увийте средата на панделката като леко прищипете с пръсти. (снимка 6)






* Загрейте фурната на 175*С с вентилатор. Покрийте тава с хартия за печене и наредете кифличките. Намажете ги с разбито яйце и изпечете до зачервяване около 20-25 минути. Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Здравей, Йоли! Разкошни соленки! Всъщност, рецептата не ми е непозната и гарантирам, че стават и с българско крема сирене и с натрошено краве сирене дори, но най-фини са с рикота, както ти ги представяш. Начина на оформяне обаче ги прави елегантни и напълно различни. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и тук, Доре. Да, може да се направят и с друго, но с рикота са по-фини.

      Изтриване