Продукти за 4 салати:
8 бели аспержи
1 стрък ревен, нарязан на малки кубчета
100 мл зеленчуков бульон
сол на вкус
8-10 ягоди, нарязани на малки кубчета
4-5 с.л. зехтин
100 г меко козе сирене
сол, черен пипер
босилек за гарниране
Приготвяне:
* Обелете 2/3 от стеблата на аспержите с белачка за зеленчуци, без да засягате пъпката. Подрежете основата им. С широка белачка за зеленчуци или ренде-мандолина ги нарежете на тънки ленти. В тенджера кипнете вода със сол и няколко щипки захар. След като заври сложете в нея аспержите и ги варете не-повече от минута. Нужно е само да се бланшират. Отцедете ги в цедка и след като изстинат ги разпределете в 4 чинии.
* За винегрета кипнете за 1-2 минути ревена в бульона. Посолете. След като изстине го смесете с ягодите, без да го отцеждате. Разпределете го върху аспержите.
* Гарнирайте салатите с парче сирене, полейте със зехтин и поръсете с черен пипер. За свежест тук-там сложете листенца босилек. Да ви е сладко!
*** За хубав червен цвят може да оцветите винегрета с малко гренадин, сок от червено цвекло или хранителна червена боя.
Няма коментари:
Публикуване на коментар