петък, 5 януари 2024 г.

Тиквена крем супа с портокал

 



От всички супи с тиква, които съм правила тази е най-вкусната! Изключително ароматна и кадифена като текстура, а благодарение на портокала-фина и свежа.

Продукти за 4-6 порции:

1 глава лук (около 80г), нарязана на ситно
2 скилидки чесън на ситно
резен глава целина (около 70г) на малки кубчета
5 с.л. олио
400 г картофи на едри кубчета
500 г тиква на едри кубчета
500-800 мл говежди бульон
по 1 ч.л. пушен червен пипер и сух джинджифил
по ½ ч.л. смлян кориандър и смлян кимион
настъргана кора от ½ портокал
сок от ½ голям портокал или от един малък
сол и черен пипер
30 г масло

Друго:

хлебни крутони

Приготвяне:

* Задушете лука, чесъна и целината в олиото. Прибавете картофите и тиквата. Налейте около 500 мл от бульона и сложете сухите подправки. Сварете всичко, докато картофите и тиквата напълно омекнат.

* Пасирайте супата до гладка консистенция. Разредете с бульон до желана от вас гъстота. Добавете сока и кората от портокала и овкусете със сол и черен пипер. Отново кипнете супата за 2-3 минути. Махнете я от огъня и сложете маслото. Оставете го да се разтопи и разбъркайте.

* Поднесете супата с крутони и се насладете.

*** Може да приготвите супата и със зеленчуков бульон, но с месен става много по-плътна и вкусна. Малко лют пипер би я направил още по-апетитна. Освен с крутони може да я сервирате с лъжица подсолено гъсто кисело мляко или заквасена сметана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар