неделя, 7 април 2024 г.

Дантела

 



В сладкарството често се използват силиконови форми. Като започнем с тези, в които се пече и замразява, минем през форми за фигурки от фондан и марципан и стигнем до най-фините за туили и дантели. Разнообразието е огромно и в днешно време могат да се намерят навсякъде по онлайн-магазините. 

В този пост ще ви разкажа как да украсите торти, сладкиши и бисквити с нежна дантела. Молдовете за тях са много фини и с плитък релеф. Обикновено за дантели се продават готови смеси, които се разтварят във вода и се нанасят върху формата. Има и много рецепти за домашно приготвена смес. В повечето случаи са на основата на белтък или кондензирано мляко. Нишесте, желатин, глицерин и боя са също неизменна част от приготвянето на домашни дантели. Не е трудно да ги направим сами, но са далеч по-сложни от това, което бих искала да ви предложа днес. Лесно за работа, само с четири продукта в минимални количества и гарантиран резултат. Готовите дантели може да съхранявате месеци наред на стайна температура, затворени в найлонов плик. Просто няма какво да се развали, трайността им е огромна. Ако ги имате под ръка винаги може при специален повод да направите десертите да изглеждат бляскави и специални. Великден наближава и тази година реших да гарнирам бисквитите за подаръци на близки и приятели с тези нежни дантели. Надявам се да съм ви полезна с този пост и да успея да направя празника ви още по-красив!

Продукти:

10 г желатин
40 мл вода
10 г натрошен бял шоколад
5 мл глицерин
по желание сладкарска боя




Друго:

силиконов молд за дантели
сладкарска шпатула




Приготвяне:

* Пригответе силиконовата форма и шпатулата. Сложете ги върху голяма дъска.

* Залейте желатина с водата и го оставете да набъбне. Стопете го на водна баня или в микровълнова фурна. Аз го правя в нея, защото е по-бързо и лесно. След това добавете шоколада и разбъркайте, докато се стопи. Тъй като количеството желатин е голямо, сместа се сгъстява бързо, независимо че е топла. Затоплете я още веднъж след прибавянето на шоколада. Накрая налейте глицерина. Глицерин може да купите от аптеките, както и онлайн. Той е задължителна съставка и не може да се замени с друг продукт. Глицеринът прави дантелите меки и еластични.

* По желание оцветете готовата смес със сладкарски бои. (Снимка 1 ) Казвам „по желание“, защото може да ги оставите неутрални на цвят, а след като са готови да оцветите със сухи перлени бои. Аз ги направих в два нюанса-по-светло вишневи и бордо. Сместа е готова да бъде нанесена върху силиконовия молд. (Снимка 2)




* Работете бързо! Сместа мигновено стяга. Ако това се случи, затоплете я отново. Аз я загрявах поне 2-3 пъти. С лъжичка нанесете на тънък слой част от желатиновата смес върху силиконовата форма. Веднага оберете излишъка с шпатулата. Това ще направи равен тънък филм върху формата. (Снимка 3) Дантелите са готови. Нужно е само да ги оставите на стайна температура за 8 или повече часа. След това ги отлепете от формата. (Снимка 4) Дантелите са много еластични, не се късат и дори не е нужно да внимавате много при отлепянето.




* Може да видите моите готови дантели в двата цвята. (Снимка 5) Използвах форми, каквито ми се намират у дома. В интернет ще намерите наистина голямо разнообразие от молдове. Вече споменах как да ги съхранявате. Сложете салфетки или хартия помежду им и ги затворете в плик. Дантелите са много устойчиви и здрави. Когато решите да ги използвате дори може да изрязвате детайли от тях с малка ножичка.

Ако ви е останала смес не я изхвърляйте. Оставете я напълно да се стегне и я приберете в найлонов плик. (Снимка 6) И нея може да съхранявате дълго време в шкафа, хладилника или фризера. Когато ви потрябва просто я стопете и затоплете.




* Надявам се, че ви е било интересно. Желая ви приятна подготовка за празниците!



2 коментара:

  1. Прекрасни неща твориш :) Повечето от красотите ти тук не ги правя ;) но с удоволствие ги гледам и им се радвам :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря от сърце, Кайти!

    Йоли

    ОтговорИзтриване