неделя, 9 юни 2024 г.

Ягодова Аперол торта

 


Любима лятна напитка на много дами е Аперол Шприц. Коктейлът се приготря с просеко, аперол, газирана вода, лед и резен портокал. В Интернет ще намерите много рецепти. За мен аперолът чудесно подхожда и на ягоди. Днешната торта е повлияна от него, ароматните червени плодове и слънчевото време.
Направила съм крема на две отделни части и с две различни форми. В публикацията ще прочетете повече за това. Ако ви се вижда сложно, винаги може да направите тортата стандартна: основа, крем и най-отгоре желираните в аперол ягоди. В този случай не е необходимо да я замразявате. След като кремът се стегне наредете върху него ягодите и ги залейте с желето. Приберете в хладилника до пълно желиране. Само не забравяйте да покриете стените на формата с ацетатни ленти. Така ще получите перфектна гладка структура. А сега ще ви опиша моята торта така, както аз я направих.

Продукти за торта 20 см:

Основа:

50г г запечени орехи, ситно смлени
50г г запечени орехи, накълцани на дребно
60 г ситно натрошени чаени ванилови бисквити по избор
2 малки яйца, разбити с вилица
20 г стопено масло



Приготвяне:

* В купа смесете заедно всички продукти и добре разбъркайте. Покрийте форма 16 см с хартия за печене и загрейте фурната на 175°C с вентилатор. Изсипете бисквитената смес във формата, загладете (Снимка 1) и изпечете за около 20 минути. След като основата изстине изрежете кръг 15 см. (Снимка 2)



Крем:

300 г фино пасирани ягоди
40 г захар
сок от ½ лимон
200 г натрошен бял шоколад
7 г желатин, набъбнат в 2 с.л. студена вода
ванилия
250 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана

Приготвяне:

* Кипнете пасираните ягоди заедно със захарта и лимоновия сок за 2-3 минути. Махнете ги от огъня и прибавете желатина. Разбъркайте, докато се стопи напълно и излейте пюрето върху шоколада. Оставете го за 30 секунди да се отпусне и след това разбъркайте, докато всички парченца шоколад се стопят. Подправете с ванилия. Оставете сместа да се охлади до стайна температура и добавете сметаната. Внимателно бъркайте с лопатка до получаване на еднороден пухкав крем. Разделете крема на 2 части. Едната изсипете във форма 20 см и отгоре поставете бисквитената основа. Леко притиснете с пръсти, за да се изравни с крема. Замразете.



* За да направите пръстен от останалия крем са нужни 2 форми. Аз разполагам с голяма 20 см и малка 15 см. Сложете ги една в друга, а крема изсипете в пош. (Снимка 1) Шприцовайте го в празното пространство, което се образува между двете форми. Замразете крема, след което го извадете от формата. Ще получите перфектен пръстен. Увийте го в стреч фолио и отново го приберете във фризера, докато решите да сглобите тортата. (Снимка 2)



*** Тук е мястото да кажа, че имам само една форма 20 см. Затова направих крема на два пъти, като разделих продуктите на две части. Половината крем направих два дни предварително. След като добре се замрази го извадих от формата, увих в стреч фолио и отново сложих във фризера. В освободената форма приготвих втората част крем. След като и той замръзна, го извадих от формата, увих в стреч фолио и замразих отново. Така подготвените два крема могат да стоят в камерата дълго време до пълното завършване на тортата.

Ягодово желе с аперол:

150 г аперол
2 с.л. лимонов сок
15 г захар
6 г желатин, набъбнат в 2 с.л. вода
50 г просеко

Приготвяне:

* Кипнете аперола заедно с лимоновия сок и захарта. Махнете от огъня и прибавете желатина. Разбъркайте, докато се стопи напълно. Налейте просекото и охладете. Приберете течността за кратко в хладилника, докато започне леко да се уплътнява. Ако изпуснете момента и се получи желе не се тревожете. Винаги може да го загреете леко и втечните отново.

Друго:

300 г ягоди, нарязани на кръгчета

Сглобяване:

* Поставете в тортена чиния замразения крем с основата надолу. (Снимка 1) Върху него сложете замразения пръстен. Тъй като слепването на двете замръзнали части не е възможно, нагрейте леко със сешоар по края на долната част крем. След като съвсем леко се отпусне залепете отгоре пръстена. Подредете ягодите в получения отвор. (Снимка 2) Накрая залейте с желето аперол. (Снимка 3) Най-добре е да нанасяте желето постепенно върху всеки пласт ягоди. Така ще бъдете сигурни, че ще се разпредели равномерно навсякъде между плодовете. Може да го излеете и наведнъж, но трябва да е течно. От друга страна, ако пръстенът не е плътно залепен за долната част крем има опасност част от желето да изтече, прониквайки между двата пласта крем. Поради тази причина споменах по-горе, че е добре желето да е съвсем леко уплътнено.



Това е всичко. Приберете тортата в хладилника, за да се размрази постепенно, след това я нарежете и подресете с коктейл Аперол Шприц. Да ви е сладко и наздраве!




Няма коментари:

Публикуване на коментар