петък, 19 юли 2024 г.

Свинско филе-роле

 


Елегантно ястие за специални случаи! Приготвя се лесно, може да се подготви 1-2 дена предварително и да се завърши преди сервиране. За да се получи този мраморен ефект, месото се обработва първо в су-вид (sous-vide). Това е метод на гответе на различни продукти под вакуум на водна баня при контролирана температура. Тук може да прочетете повече. Аз имам този мултикукър, който има тази функция и ми дава много по-големи възможности за интересно готвене. 

Продукти за 4 порции:

1 свинско филе
сол
микс сушени подправки: ½ ч.л. семена резене, 2 ч.л. мащерка, 1 с.л. лук, 1 ч.л. чесън, 1 равна ч.л. лют пипер, ½ ч.л. черен пипер
настъргана кора от 1 лимон
½ връзка магданоз
2-3 с.л. зехтин

Друго:

150 г сурово-пушен бекон на слайс
2 с.л. масло

Приготвяне:

* Започнете с подправките. Смелете ги фино в мелачка за подправки или в кафемелачка. Сложете магданоза заедно с лимоновата кора и зехтина във висок съд. Пасирайте го на гладко пюре. Подгответе до себе си всички нужни продукти: месото, сухите подправки, магданозеното пюре и бекона.



* Почистете филето от всички жили и ципи. Нарежете го на дълги тънки ленти и ги сложете в купа. Посолете и обилно натрийте със сухите подправки. (Ако са повече приберете остатъка в бурканче и ползвайте за друго ястие). Добавете магданоза и размесете добре.

* Върху лист стреч фолио подредете слайсовете бекон, като ги застъпвате. Те трябва да са достатъчно, за да обгърнат добре месото и да го предпазят от развиване по време на пържене. Върху тях на купчинка наредете лентите месо. (Снимка 1) С помощта на фолиото завийте бекона около филето на стегнат салам. Завържете краищата на възел. (Снимка 2)



* Сложете полученото роле в плик за вакуумиране и вакуумирайте. Гответе месото в су-вид 3 часа на 57°C.

* Ако искате да приготвите ястието по-късно поставете ролето както е във вакуумиращата торбичка в студена вода. В никакъв случай не го оставяйте да изстине на стайна температура. След като се охлади го приберете в хладилника. Така може да го съхраните 2-3 дни до довършителното готвене.

* За да завършите ястието загрейте маслото в тиган. На умерен огън запържете до златисто ролето и след това внимателно го нарежете на по-дебели кръгове. Сервирайте с гранитура и сос по избор. Да ви е сладко!

*** След приключване на су-вид програмата във вакуумния плик се събира количество месен сок. Не го изхвърлайте! В него са всички ценни аромати и вкусове от месото. В тигана, в който сте запържили ролето задушете малко лук, деглазирайте с бяло вино и добавете соса от месото. Може да налеете още малко говежди бульон. Редуцирайте или сгъстете с нишесте. Накрая монтирайте с бучка студено масло и ще получите разкошен сос.
Ако обичате по-запържено месо може първо да нарежете ролето на шайби и след това да ги запечатате от двете страни в маслото. Добре е да ги пристегнете отстрани първо с кухненски канап, защото е възможно да се развият по време на пържене и малките парченца месо да се разпилеят в тигана.



Няма коментари:

Публикуване на коментар