събота, 22 февруари 2025 г.

Боб със свинско и червено вино

 


Велики заговезни са два християнски правословни празника, които се празнуват винаги в неделя. Месни заговезни е осем седмици преди Великден, а Сирни седем. Думата "заговезни" идва от заговявам, (постя), а празниците са наречени Месни и Сирни заради обредната трапеза. На Месни заговезни се яде месо, а на Сирни млечнна храна. 


По традиция на Месни заговезни младите ходят на гости на кумовете и родителите на булката. Даряват варена кокошка, пита и червено вино. Семейството се събира около богата трапеза, на която има свинско, сарми, баница с месо, суджук, тиква и сушени плодове, за да могат гостите да заговеят за последно. Това е последният ден преди Великия пост, в който е разрешено да се яде месо.  

За празника бих искала да ви предложа вкусна гозба от книгата ми "Празнични рецепти".


Продукти за 4-6 порции:


800 г свинска плешка на едри парчета

черен пипер

4 с.л. олио

1 с.л. брашно

2 глави лук на едро

1 равна с.л. червен пипер

1 с.л. доматено пюре

1 морков на кръгчета

малък резен глава целина на кубчета

200 мл сухо червено вино

200 мл телешки бульон

настъргана кора от 1 лимон

800 г отцеден сварен боб (една голяма консерва)

1 клонче розмарин

6-7 листа босилек

сол на вкус

няколко дребни домата


Приготвяне:


* Загрейте олиото заедно с черния пипер, за да отпусне повече аромат. Оваляйте месото в брашното и го запържете до зачервяване. Добавете лука и задушете за 10 минути. Сложете червения пипер, доматеното пюре, моркова и целината. Угасете с виното и оставете да поври няколко минути без капак, за да се изпари остротата на алкохола. 


* Налейте бульона, подправете с лимонова кора и задушете на слаб огън, докато месото омекне. Прибавете боба, розмарина и босилека. Посолете, сложете доматите и гответе още 20 минути. Ако не искате ястието да е с мого сос, отхлупете и редуцирайте. Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар