четвъртък, 10 април 2025 г.

Лимонова крем-торта

 



Най-свежата торта! Нежен мус с бял шоколад, лимон и босилек и крем-блат без брашно, набухвател и мазнина. Нарекох я крем-торта, тъй като освен муса и самият блат е като крем с плътна консистенция. Заедно двата компонента носят усещане за лекота, слънце и цветя. Идеална е за предстоящите празници.
Тортата е полята с трансперентна глазура и е украсена със слама от бял шоколад. Яйчицата съм направила от карамелен шоколад, ядки и сушени цветя. Основата е обхваната от пръстен от карамелен шоколад.




Продукти за торта 18 см (8 порции):

Блат:

40 г стопен бял шоколад
40 г фино смлян суров шамфъстък (брашно шамфъстък)
40 г фино смлени бадеми (брашно бадеми)
настъргана кора от ½ лимон
2 жълтъка
60 г пудра захар
внилия
2 белтъка

Приготвяне:

* Загрейте фурната на 175°C с вентилатор. Покрийте дъното и стените на форма 16 см с хартия за печене.

* В купичка смесете шоколада, ядките и лимоновата кора. (Снимка 1) В момента нямах бял шоколад и използвах карамелен, но с бял е по-добре, тъй като блатът става с по-светъл цвят.
В друга купа разбийте на гъст крем жълтъците с половината пудра захар. Добавете ванилията и смесените с шоколад ядки. (Снимка 2)
Отделно разбийте на сняг белтъците с останалата захар. Прибавете ги на части към жълтъчната смес. (Снимка 3) Разбърквайте внимателно с лопатка до пухкава консистенция, за да може в тестото да остане възможно най-голямо количество въздух. (Снимка 4) За по-активен цвят може по желание да добавите малко зелена сладкарска боя.




Изпечете блата за около 25 минути. Проверявайте готовността с клечка.
Оставете изпечения блат напълно да изстине и го извадете от формата. Сложете го за 30 минути в хладилник, за да се стегне. Така ще може да работите с него спокойно без опасение, че ще се начупи. Ако желаете подрежете с нож краищата и горната част, за да се покаже по-светъл цвят.

Лимонов мус:

15-20 листа босилек
1 ч.л. пудра захар
100 г прецеден лимонов сок
10 г вода
настъргана кора от 1 лимон
ванилия
3 г желатин, набъбнат в 1-2 с.л. вода
220 г ситно натрошен бял шоколад
220 г разбита до пухкаво студена течна пълномаслена сметана

Приготвяне:

* Първо приготвене босилека. Сложете в хаванче листата и пудрата захар. (Снимка 1) Стрийте ги на паста. Ще получите около 1 с.л. (Снимка 2) Препоръчвам този метод, а не смилане в блендер или пасатор. Количеството е много малко и уредите трудно ще го обхванат. А и стриването позволява максимално отпускате на вкуса и етеричните масла на босилека.
В малък съд загрейте до кипване лимоновия сок, водата, настърганата лимонова кора и ванилията. Добавете желатина и разбъркайте, докато се стопи напълно. Залейте шоколада с горещия лимонов сок. (Снимка 3) Оставете го за кратко да се отпусне и разбъркайте до хомогенност. Шоколадът трябва да е напълно разтворен. Ако са останали малки парченца разбийте с пасатор до пълна хомогенност. Оставете сместа да се охлади до хладко.
Към охладения шоколад сипете босилека и размесете. Монтирайте муса с разбитата сметана, като я добавите на два пъти. (Снимка 4) Бъркайте с лопатка, докато сметаната се усвои напълно от крема.



Сглобяване:

* В силиконова форма 18 см излейте целия мус. (Снимка 1 ) Върху него поставете блата с подравнената част надолу. Притиснете внимателно с пръсти, за да може блата леко да потъне в муса и да се изравни с него. (Снимка 2) Замразете тортата минимум за 8-10 часа.



Трансперентна глазура:

85 г вода
15 г прецеден лимонов сок
100 г захар
ванилия
115 г глюкоза
9 г желатин, набъбнат в 3-4 с.л.вода


Приготвяне:

* Загрейте до кипване всички продукти без желатина. Махнете от огъня и добавете желатина. Разбъркайте, докато се стопи напълно. Оставете глазурата да се охлади до стайна температура. Покрийте повърхността и́ плътно със стреч фолио и я оставете в хладилника за 1 ден. Преди да я използвате я загрейте до 28°C.
Извадете тортата от фризера и я освободете от формата. Поставете я върху малка купа или буркан с блата надолу. Под купата постелете фолио. Полейте я с глазурата. Изливайте смело и бързо, за да може глазурата да я облее равномерно навсякъде. Ако изливате на малки части ще се образуват неравности, тъй като желатинът много бързо стяга при съприкосновение със студената повърхност. С шпатула оберете стеклите се капки под основата на тортата. Пренесете я внимателно в чиния и я оставете бавно и равномерно да се размрази в хладилника. Украсете по желание и да ви е сладко!

*** Тортата се приготвя много лесно и бързо. Лимонът може да се замени с лайм. Ако нямате силиконова форма може да използвате всяка друга, но покрита отвсякъде с ацетатно фолио. Тортата е прекрасна и без глазура, спокойно може да я пропуснете. Трансперентната глазура допринася за по-добър завършен вид, но също така прави тортата по-сладка. Може да използвате и огледална глазура. Тук може да видите няколко рецепти:

Огледална глазура
Млечна огледална глазура
Натурална глазура




Няма коментари:

Публикуване на коментар