Рецептата е от книжка за бисквити. Този път не съм променила нищо, пропорциите на продуктите са много добре балансирани. Тестото ще ви се стори леко лепкаво. Да, трябва да е точно такова. Не добавяйте повече брашно. Ще се стегне чудесно след като се охлади. Може да го направите дни предварително, както и пълнежа. Големината на ролките зависи от самите вас. Аз предпочетох да облека марципановите рула в тънко разточено тесто, но може да е и по-дебело. За ваше удобство не правете марципановите ролки много дълги, тъй като с по-късе се работи по-лесно. Ако нямате ром може да ползвате есенция и да разредите глазурата с малко вода. А ако не обичате вкуса на рома го пропуснете. Глазурата ще стане чудесна с лимонов или портокалов сок. Сладките са изключително вкусни и ефектни. Мисля, че ще са една оригинална закачка за празничната ви Коледна трапеза.
Продукти за около 40-50 сладки:
тесто:
250 г брашно
1 ч.л. канела на прах
щипка сол
50 г пудра захар
1 яйце
1 жълтък
150 г студено масло
пълнеж:
400 г бадемов марципан
100 г фино смлян суров шамфъстък
50 г пудра захар
2-3 с.л. течна сметана
глазура:
2 с.л. ром
100 г пудра захар
2 с.л. нарязан шамфъстък за поръсване
Приготвяне:
* За тестото в купа смесете брашното, канелата, пудрата захар и солта. Направете кладенче и във вдлъбнатината сипете яйцето и жълтъка. Нарежете маслото на дребни парченца и ги посипете отстрани върху брашното. С ръце съберете всичко на топка, стрийте на трохи и омесете гладко тесто. Не месете прекомерно дълго, защото от топлината на ръцете ви ще започне да се отделя водата от маслото и тестото ще се пресече. Трябва да получите лепкаво тесто, не добавяйте повече брашно. Сложете тестото в найлонов плик и го охладете в хладилник за 1 час.
* За пълнежа в купа накъсайте марципана на малки парченца. Прибавете шамфъстъка и пудрата захар. С ръце смесете всичко на гладко тесто. Разделете марципана на 4-6 равни парчета и оформете всяко на руло.
* Разрежете охладеното тесто на толкова парчета, колкото марципанови рула сте направили. Разточете всяко на тънка кора с подходящи размери, които биха загърнали добре марципановите ролки. Намажете маслените кори с малко сметана и върху всяка сложете марципан.
* Поставете рулата със снадената част надолу в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и ги изпечете за около 15-20 минути.
* За глазурата в купичка разбъркайте рома и пудрата захар. Полейте топлите ролки и поръсете с натрошен шамфъстък. Охладете ролките и ги нарежете на парчета с остър нож. Да ви е сладко!