четвъртък, 5 февруари 2015 г.

Сочен ябълков сладкиш





Може да оставите ябълките с кората, ако това не ви притеснява. При заливането не е нужно сладкишът или заливката да са студени. Спокойно може да залеете горещия блат с топлата заливка. Може да изпечете тестото и в по-голяма форма, ако искате сладкиша да стане по-нисък. Аз направих шоколадова глазура и гарнирах сладкиша със стафиди, орехи и шоколадови лешници и стафиди. Импровизирайте и сложете това, което обичате най-много. Благодаря на Тони за чудесната рецепта.

Продукти за форма 24 см:

тесто:

3 яйца
200 г захар
ванилия
1 ч.л. канела
80 мл олио
2 големи ябълки
80 г нарязани орехи
250 г брашно
1 ч.л. бакпулвер

заливка:

140 г кафява захар мусковадо
200 мл течна пълномаслена сметана
200 мл вода
100 г масло




Приготвяне:

* Разбъркайте яйцата със захарта, колкото добре да се смесят и започнат да образуват пяна. Добавете олиото, ванилията, канелата и ябълките, нарязани на кубчета. Смесете брашното с бакпулвера и орехите. Сипете ги към яйчената смес и разбъркайте. Покрийте тортена форма с хартия за печене и изсипете вътре тестото. Загрейте фурната на 180* и изпечете сладкиша за около 35-40 минути.

* За заливката смесете в малка тенджерка всички продукти и затоплете на котлона. Не е нужно сместа да завира, а само да се стопи захарта.

* Надупчете добре сладкиша с шишче или вилица. Залейте със соса. Оставете го да престои няколко часа, докато тестото поеме цялата течност и се охлади добре.






Приготвяне:

* Разбъркайте яйцата със захарта, колкото добре да се смесят и започнат да образуват пяна. Добавете олиото, ванилията, канелата и ябълките, нарязани на кубчета. Смесете брашното с бакпулвера и орехите. Сипете ги към яйчената смес и разбъркайте. Покрийте тортена форма с хартия за печене и изсипете вътре тестото. Загрейте фурната на 180* и изпечете сладкиша за около 35-40 минути.

* За заливката смесете в малка тенджерка всички продукти и затоплете на котлона. Не е нужно сместа да завира, а само да се стопи захарта.

* Надупчете добре сладкиша с шишче или вилица. Залейте със соса. Оставете го да престои няколко часа, докато тестото поеме цялата течност и се охлади добре.

* Гарнирайте сладкиша по желание и сервирайте. Да ви е сладко!





неделя, 1 февруари 2015 г.

Салата с печено цвекло





Салатата е много вкусна, ако се приготви със синьо сирене. За да си спестите търкането на тавата след печене, може да я покриете с лист алуминиево фолио и върху него да наредите цвеклото. Може да замените орехите с бадеми или кашу. Да ви е сладко!

Продукти за 4 порции:

1 кг дребно червено цвекло
3 с.л. олио
сол на вкус
3-4 стръка мащерка
4-5 с.л. балсамов оцет
400 г прясно сирене
80 г сурови орехови ядки
1 зелена салата
зехтин, мащерка и зелен лук за гарниране

Приготвяне:

* Измийте много добре цвеклото и без да го белите го нарежете на четвъртинки. Сложете го в тава, посолете и залейте с олиото. Сложете клончетата мащерка между резените.  Изпечете го на 200* за около 30 минути докато започне леко да се карамелизира. Извадете го в купа и охладете.

* Залейте цвеклото с балсамов оцет и го оставете да престои 1 час за да се овкуси добре.

* Разпределете го на порции и гарнирайте с кубчета прясно сирене и орехи. Тук-там накъсайте листа от зелената салата.

* При сервиране поръсете със свежа мащерка, зелен лук и полейте с малко зехтин.




вторник, 20 януари 2015 г.

Спаначената салата на леля Цани




Представям ви една много вкусна салата, която скоро научих от леля ми Цани. На пръв поглед какво толкова? Спанак, яйца и бекон. Но не, оказа се много различна от всички спаначени салати, които съм опитвала досега. Прочетете рецептата и ще се уверите в думите ми дори и без да сте я приготвили. А ако се решите да я направите, гарантирам, че няма да съжалявате. Доста рецепти  съм научила от леля ми. И вие знаете "Пиле Кордон бльо", "Понички", "Ирландски соден хляб" и "Ябълков коблер". Ако сте ги приготвяли сами сте се убедили в кулинарните способности на леля ми. Да е жива и здрава и да продължава да ме учи. Благодаря от сърце, лелче за поредната чудесна рецепта!

Продукти за 4 салати:

500 г свеж спанак
4 - 6 тънки листа суров бекон
4 яйца
2 - 3 с.л. зехтин
2 - 3 с.л. бял винен или ябълков оцет
1 ч.л. захар
2 скилидки счукан чесън
сол на вкус



Приготвяне:

* Препечете от двете страни бекона в тиган с незалепващо покритие докато стане златист  и хрупкав. Отцедете го от излишната мазнина върху салфетка. След като изстине го натрошете на малки парченца.

* В останалата мазнина от бекона сипете оцета, захарта, зехтина и чесъна. Опитайте и балансирайте на вкус. Ако е нужно добавете още оцет или захар. Посолете. По желание налейте 2- 3 с.л. вода за да получите повече сос.

* Намалете силата на огъня и чукнете в соса яйцата. Разбъркайте ги с вилица в кръг докато се стегнат.

* Разпределете салатата в чинии, гарнирайте с яйца, поръсете с бекон и сервирайте.

* Салатата е вкусна топла, както и студена. Получава се един вид яйчен дресинг. Яйцата овкусяват толкова добре спанака, че не е нужно да го подправяте допълнително. Ако не обичате бекон може да сервирате салатата с крутони. Да ви е сладко!