Продукти за 6 малки брюлета:
100 г гъши или патешки дроб
50 мл течна сметана
50 мл прясно мляко
2 жълтъка
сол и индийско орехче на вкус
захар за поръсване
Приготвяне:
* В купа смесете дроба, сметаната, млякото, жълтъците, солта и индийското орехче. Пасирайте всичко добре с пасатор. Започнете на по-ниски обороти и увеличавайте постепенно, като плавно увеличавате натиска на бутона.
* Тъй като при пасирането в сместа ще се получат въздушни мехурчета, добре е да я прецедите през цедка за да ги отстраните. Така ще избегнете появата на шупли в крема.
* Загрейте фурната на 180*. Разсипете крема в 6 малки форми за брюле. Сложете ги в тава и я напълнете с гореща вода, която трябва да стига до средата на купичките.
* Изпечете крема за 10 минути. След като се охлади го приберете в хладилника до сервиране.
* Преди да сервирате брюлето поръсете повърхността му с тънък слой захар и я карамелизирайте с горелка. Поднесете с препечени филийки. Да ви е сладко!
* Брюлето може да се получи само с гъши или патешки дроб. Не опитвайте с друг. Количеството е достатъчно за 6 малки форми, но ако имате по-големи ще получите 4 крема. Ако нямате специални формички за брюле може да ползвате порцеланови, стъклени, керамични купички, или тези, в които правите крем карамел. Предястието трябва да е в малко количество, тъй като е мазно и бързо засища. Затова в рецептата сметаната е смесена с прясно мляко, което олекотява сместа. Ако не харесвате сладко солените вкусове, може да пропуснете захарта.