вторник, 7 юли 2015 г.

Мини Павлова с вишни





Продукти за 6 тортички:

2 белтъка
2/3 ч.ч. фина кристална захар
ванилия
щипка сол
400 г заквасена сметана
2-3 с.л. пудра захар
настъргана кора от 1/2 лимон
200 г почистени вишни
4-5 с.л. захар за вишните
1 гвоздейче карамфил

Приготвяне:

* Разбийте белтъците на твърд сняг. На тънка струйка сипете захарта, като продължавате да разбивате, докато получите гъст плътен крем, подходящ за шприцоване. Захарта в крема трябва да бъде напълно разтворена. Към края на разбиването сложете солта.

* Покрийте тава с хартия за печене. Сипете белтъчения крем на 6 купчинки и с опакото на намокрена лъжица оформете вдлъбнатини. Може да направите основата за тортичките съвсем стилизирана, като използвате шприц. Лично на мен ми харесват небрежни и разрошен.

* Загрейте фурната на 80* и изсушете белтъчените основи за около един час. Аз харесвам вътрешността им леко влажна и дъвчаща. Ако обичате целувките съвсем твърди ги изсушете добре във фурната още един час.

* Кипнете вишните заедно със захарта и карамфила. Отцедете ги и охладете. Върнете отделилия се сок на котлона и го редуцирайте до 1/3.

* С лъжица леко разбъркайте сметаната заедно с пудрата захар, лимоновата кора и ванилия.

* Непосредствено преди да сервирате десерта напълнете белтъчените легла със сметана и вишни. Полейте с редуцирания сок. Да ви е сладко!




петък, 3 юли 2015 г.

Рулца от лаврак в маслено-винен сос




Лавракът е хищна риба и може би затова го наричат "Морски вълк". Месото е великолепно! Умерено мазно, стегнато и сладко. Както и сьомгата, лавракът също се отглежда във ферми и слава Богу! И без това е достатъчно скъпа риба, а за див лаврак човек не може и да си помисли! Знаете, че когато купувате цяла риба е добре да се уверите, че очите са бистри, а не помътнели, хрилете са с розово-червен цвят, а не кафеникави и кожата е лъскава и блестяща. Тази проверка дава пълна гаранция, че рибата е прясна. За тази рецепта съм използвала филе от лаврак. Може сами да филитирате рибата или да купите готово филе от магазина. Длъжна съм да ви обърна внимание, ако решите да направите второто. Купувайте филе от лаврак винаги с кожа, тъй като трудно може да се определи дали в действителност това е лаврак или не е. Цената наистина е висока и не си струва да бъдем заблудени.

Продукти за 4 порции:

2 лаврака, само филе
125 г моцарела
100 г тънък зелен боб
100 г тънко нарязана сурова шунка
2 с.л. зехтин
сол на вкус

сос:

150 мл бяло вино
80 г масло
настъргана кора от 1/2 лимон
стрък естрагон, само листата
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

 * Нарежете филето на парчета. Ако е дебело внимателно го изтънете с домакинско чукче. Посолете.

* В средата на всяко парче риба сложете малко моцарела и зелен боб. Завийте на руло.

* Всяко рибено руло увийте в тънък резен шунка.



* Поставете рулата в тавичка и ги полейте със зехтин. Загрейте фурната на 180* и изпечете ястието за 15-20 минути.

* За соса кипнете виното и половината от маслото. Варете докато се редуцира на 1/3 и се сгъсти леко. Прибавете лимоновата кора и естрагона. Овкусете със сол и черен пипер. Дръпнете соса от огъня и добавете останалото масло. Бъркайте докато се стопи.

* Сервирайте рибените рула топли, поляти с маслен сос. Да ви е сладко!





сряда, 1 юли 2015 г.

Мус торта с вишни




 Блатовете на тортата не са сиропирани, тъй като тестото, от което са направени е изключително фино и леко. Има опасност при сиропиране да станат на каша. Блатът категорично не е подходящ да се изпече наведнъж и след това да се разреже на две хоризонтални части. Много е крехък и със сигурност ще се начупи. Затова, изпечете тестото на два отделни блата. За крема: ако не ви притеснява консумацията на сурови жълтъци може да пропуснете водната баня. В муса няма никакъв желатин, не се притеснявайте, че ще остане течен. Идеално ще се стегне в хладилника за една нощ. Мога да кажа, че това е една от най-вкусните торти, които съм правила. Никак не е сладка, а комбинацията между шоколад и леко киселите вишни е повече от изкусителна. Ще се радвам да опитате и вие!

Продукти за торта 20-22 см:

блат:

225 мл горещо кафе
100 г начупен на парченца натурален шоколад
50 г масло
1 яйце
150 г захар
ванилия
160 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол

мус:

500 мл течна пълномаслена сметана
250 г начупен на парченца натурален шоколад
2 жълтъка
80 г захар
ванилия

пълнеж:

2 ч.ч. почистени вишни
1 ч.ч. захар
1-2 с.л. черешова ракия
1-2 гвоздейчета карамфил

глазура:

100 г натурален шоколад
100 мл течна пълномаслена сметана
20 г масло






Приготвяне:

* За да приготвите блата смесете в купа кафето, шоколада и маслото. Разбъркайте добре, докато всичко се стопи. В друга купа разбийте на пухкав крем яйцето със захарта. Добавете ванилията. Смесете брашното с двата вида набухвател и солта. Излейте в яйчената смес шоколадовата и разбийте за кратко, докато се смесят добре. Може да направите това и с обикновена бъркалка, а не с миксер. Добавете брашното и разбъркайте до гладкост. Изсипете тестото в две тортени форми за печене с големина 20 см, покрити с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и ги изпечете за около 15-20 минути. Охладете двата блата върху решетка и отстранете хартията.

* За муса разбийте на водна баня жълтъците и захарта, докато побелеят и започнат да се сгъстяват. Бъдете внимателни, водата не трябва да завира, за да не се сготвят жълтъците. Загрейте 250 мл от сметаната заедно с шоколада. Може да направите това на слаб котлон, водна баня или в микровълнова фурна. Разбъркайте на крем и охладете. Останалата сметана разбийте на сняг. За да сглобите муса смесете разбитите жълтъци с шоколадовия крем. Разбъркайте добре и накрая прибавете разбитата сметана. Бъркайте леко и внимателно, за може в муса да остане максимално количество въздух. Само така ще получите кадифена консистенция.

* За пълнежа кипнете за кратко вишните заедно със захарта, карамфила и черешовата ракия (или ликьор по избор). Ако имате малки деца пропуснете алкохола. Отцедете отделилия се сок и го запазете. С него може да напоите блата, въпреки, че аз не го направих. Смятам, че ще стане прекалено сладък. Сокът е чудесен за други сладкиши, кремове и сладоледи. Съхранявайте го в хладилник.

* За глазурата загрейте заедно шоколада, сметаната и маслото. Разбъркайте на гладък крем и охладете до стайна температура. Глазурата трябва да е гъста, но все пак течна за да може да облее тортата. Най-добре е да направите глазурата малко преди да я залеете. Така ще е достатъчно течна и лъскава.






* Време е да сглобим тортата. За да имате перфектна равна торта ви е нужен пристягащ ринг. В равна тортена чиния поставете единия блат. Покрийте го с отцедените вишни, като преди това сте отстранили от тях карамфила. Тук ще допълня, че изрязах двата блата с около 1 см за да станат по-малки от диаметъра на ринга.  Исках тортата отвън да само мус и да не се налага да я измазвам. На снимките с отрязаните парчета торта ще забележите, че блата е по-малък от самата торта и отвън тортата е само мус. Ако решите и вие да направите така, поставете ринга и налейте половината от муса . Той е сравнително течен и идеално ще запълни свободното пространство между блата и стените на ринга. Поставете отгоре другия блат. Залейте с останалия мус, пристегнете ринга и приберете тортата в хладилника за една нощ.

* Освободете тортата от ринга. За да нямате проблеми с отлепването му може леко да го загреете със сешоар. Залейте тортата с глазурата и гарнирайте с вишни. Приберете в хладилника до сервиране. Да ви е сладко!