петък, 17 юли 2015 г.

Морски език с бадеми




Морският език е предпочитан от всички заради финото бяло месо и сладък вкус. Да кажем няколко думи за тази дънна риба, която обитава предимно водите на Черно море.
Тялото на морския език е източено листовидно, с овална форма, покрито с дребни бодливи люспици. Очите са разположени на дясната страна. Горната част на тялото е кафявосива с тъмни петна, а долната белезникава.
Морският език е ниско калоричен, съдържащ само 1,2 калории в грам. Месото му е леко, няма кости. Той е богат на протеини-в 100 г морски език има 24 г, което е половината от препоръчителната дневна доза. Допълнително, съдържа необходимите за организма амино-киселини, които комбинирани с протеините, съдействат за възстановяването на органи и мускулна маса. Морският език е богат на витамин В, магнезий и фосфор, помагайки за производството на червени кръвни телца и регулиране на кръвната захар и кръвното налягане.
   

Продукти за 4 порции:

800 г филе от морски език
сол и черен пипер на вкус
4 жълтъка
5-6 с.л. зехтин
100 г натрошени белени бадеми
1/2 франзела
кълнове от черна ряпа

Приготвяне:

* В купичка разбъркайте жълтъците със зехтина, като го наливате постепенно на тънка струйка. Ще получите емулсия, подобна на майонеза.

* Овкусете рибата със сол и черен пипер. Нарежете я на малки хапки, топнете в жълтъчната смес и оваляйте в бадеми.

* Наредете рибените хапки в тава, покрита с хартия за печене. Около тях сложете тънки филийки франзела.

* Загрейте фурната на 180* и изпечете рибата и филийките до порозовяване за около 10-15 минути. Наблюдавайте хляба по време на печенето и ако е готов преди рибата го извадете от фурната.

* Подредете филийките в чиния и леко ги поръсете със зехтин. Върху тях сложете малко кълнове, а най-отгоре риба. Да ви е сладко!



събота, 11 юли 2015 г.

петък, 10 юли 2015 г.

Пълнени калмари спипала и скариди





Калмарите стоят в основата на редица разкази за морски чудовища. Най-прочуто сред тях може би е главоногото на Жул Верн, което тормози капитан Немо и подводницата му „Наутилус”. Тук съвсем не става дума за измислица и плод на въображението, а за реално съществуващи обитатели на морските води. Най-едрият вид Architeuthis, известен като „колосален калмар”, достига до впечатляващите 14 метра дължина заедно с пипалата си.
За наше щастие видът, който можем да видим на трапезата си има далеч по-скромни размери-до около 30 см. Вкусното му месо се цени още от древността, а гърците и римляните дори го възприемали като афродизиак. И днес калмарите се радват на изключителна почит в кухнята на средиземноморските страни.
Тези вкусни същества имат по осем къси и две по-дълги пипала, прикрепени към главата, всичките с вендузи по тях. Днес ви предлагам една великолепна рецепта за пълнен калмар само с морски продукти.

Продукти за 4 порции:

4 калмара
12 нарязани големи обелени скариди
150 г нарязано рибено филе по избор
2 скилидки счукан чесън
1/2 нарязана на ситно червена чушка
1 стрък нарязан на ситно зелен лук
1 белтък
2 с.л. галета
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. нарязан на ситно розмарин
6 с.л. зехтин


 


Приготвяне:

* Почистете калмарите от вътрешностите и отстранете ципата. Измийте ги добре и подсушете.

* В тенджерка кипнете подсолена вода и сварете пипалата на калмарите за 2-3 минути. Охладете ги и нарежете на ситно.

* В купа смесете всички продукти с изключение на калмарите и половината зехтин.





* Разбъркайте добре и напълнете калмарите. Затворете отворите им с клечка за зъби и с нож направете разрези от едната страна.

* Намажете калмарите с останалия зехтин  и изпечете на скара или във фурна. Ако ги правите на скара ги обръщайте периодично. Печете не повече от 10 минути. Ако решите да ги сготвите във фурна непременно я загрейте предварително на 200*. Печете около 15 минути.

* Ако купите почистени калмари без пипала увеличете количеството на плънката като сложите повече риба и скариди. Да ви е сладко!