събота, 26 септември 2015 г.

Салата с бекон и сини сливи




Хрупкав бекон може да приготвите и на фурна. Изпечете го върху хартия за печене докато се препече и стане златисто-кафяв. След като изстине добре го начупете на парчета. Може да го съхранявате затворен в буркан на стайна температура.

Продукти за 4 порции:

8 сини сливи
1 ч.л. мед
20 г масло
1 с.л. балсамов оцет
100 г тънко нарязан бекон
зелена салата по избор
сол, черен пипер, балсамов оцет и зехтин



Приготвяне:

* Препечете бекона в сух тиган с незалепващо покритие докато стане златист  и хрупкав. Отцедете го върху кухненска салфетка и го оставете да изстине.

* Нарежете сливите на резенчета и ги запържете в маслото, меда и 1 с.л. оцет. Посолете.

* Разпределете салатата в чинии и я овкусете със сол, черен пипер, оцет  и зехтин. Гарнирайте със сливите, а отгоре натрошете бекона. Да ви е сладко!




неделя, 20 септември 2015 г.

Къри кетчуп с тиква




Една закачка за любителите на тиквата!

Продукти:

250 г почистена тиква
1/4 ч.л. канела
1/2 ч.л. къри
20 г бял оцет-винен или ябълков
10 г захар
100 мл прясно изцеден портокалов сок
сол на вкус
лют пипер по желание

Приготвяне:

* Сложете в тенджерка всички продукти без солта. Задушете до пълно омекване на тиквата. Пасирайте на гладко пюре и овкусете със сол. Ако пюрето е много гъсто добавете вода или още портокалов сок. Сипете в бутилка и съхранете в хладилник. Да ви е сладко!

* Балансирайте кетчупа така, както на вас ще ви хареса най-много. Опитвайте и добавяйте от подправките според вашия вкус.

 






вторник, 15 септември 2015 г.

Свинско филе с лучен пълнеж




Продукти за 4 порции:

2 свински рибици
20 г масло + 2 с.л. олио за пържене
2 глави червен лук
50 г масло за плънката
100 мл червено вино
20 г балсамов оцет
1 ч.л. кафява захар
5-6 сушени сини сливи
1 с.л. зърна кориандър
сол и черен пипер на вкус
по желание лют пипер

Приготвяне:

* Запечете зърната кориандър в сух тиган за да отпуснат аромата си и ги счукайте в хаванче.

* Нарежете лука на едро. Задушете го в маслото заедно с виното, захарта и оцета. След като леко омекне отхлупете и гответе докато течността се изпари и лука започне да се карамелизира. Добавете сините сливи, нарязани на парченца. Овкусете със сол, пипер и половината от счукания кориандър. Оставете плънката да се охлади.

* Посолете месото и го поръсете с черен пипер и останалия кориандър. Направете разрез по дължината му без да го прерязвате до долу. Напълнете го с лучената плънка и стегнете с готварски конец.

* В тиган загрейте двата вида мазнина и запържете добре месото от всички страни. Намалете силата на огъня и гответе месото под капак около 10 минути. Ако е нужно налейте малко червено вино.

* Сервирайте ястието горещо с гарнитура по ваш вкус. Да ви е сладко!