вторник, 3 ноември 2015 г.

Ябълкови сладкиши с многолистно тесто





Ябълковият пълнеж може да приготвите от предния ден. Ако искате плънката да е по-фина може да я намачкате на пюре. Би се получило чудесно и с круши. Сметановият крем може да направите с рикота. Така вкусът ще наподобява чийзкейк. Ако изберете вторият вариант на оформяне ви съветвам да напълните пастите непосредствено преди сервиране, за да не се овлажнява тестото.  

Продукти за 12 броя:

400 г многолистно тесто
2-3 обелени ябълки
2 с.л. кафява захар
20 г масло
2 с.л. стафиди
1 с.л. бренди, коняк или уиски
1 яйце
2 с.л. пудра захар
200 г заквасена сметана
ванилия, лимонова кора, портокалова кора или канела






Приготвяне:

* Нарежете ябълките на кубчета и ги карамелизирайте в захарта и маслото. Добавете стафидите и коняка. Овкусете по ваш вкус с ванилия, лимонова, портокалова кора или канела. Оставете пълнежа да се охлади.

* В купичка разбъркайте яйцето, пудрата захар и сметаната. Подправете с ванилия и лимонова кора.

* Сложете тестото върху лист хартия за печене. Нарежете го заедно с хартията на 12 квадрата. Поставете ги в леглата на форма за печене на мъфини заедно с хартията. Надупчете ги с вилица.

* В средата на всяко парче многолистно тесто сложете по малко от ябълковата плънка. Отгоре покрийте със сметана.

* Загрейте фурната на 200* и изпечете сладкишите за около 25-30 минути, докато се зачервят приятно. Сервирайте ги охладени.

* Предлагам ви още един вариант на оформяне. Нарежете тестото на тесни правоъгълни парчета. Сами решете каква да бъде големината им. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Върху половината парчета намажете от сметаната. Изпечете ги за около 15-20 минути в загрята на 200* фурна до зачервяване. След като изстинат с пръсти направете отвори в средата на правоъгълниците, върху които няма сметана.







* Напълнете отворите с ябълки, а отгоре сложете парчетата със сметана. Получават се приятни хрупкави пасти. Да ви е сладко!






петък, 30 октомври 2015 г.

Гъбената супа на Габи



Това е една от любимите ми гъбени супи. Нарекох я на името на приятелката ми Габи, от която знам рецептата. Всъщност, всеки път я изменям. Слагам различни зеленчуци и подправки. Единствено яйцата са задължителни във всяка моя импровизация. Точно те правят супата интересна и различна.

Продукти:

500 г пресни гъби, нарязани на филийки
1/2 глава ситно нарязан лук
1 ситно нарязан морков
2-3 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
1/2 корен ситно нарязан пащърнак
1 ч.л. сух естрагон
500 мл зеленчуков бульон
сол и черен пипер на вкус
2 твърдо сварени яйца, нарязани на кубчета
магданоз за поръсване




Приготвяне:

* Запържете в олиото лука, моркова и гъбите. Добавете червения пипер и пащърнака. Залейте с бульона и долейте вода спрямо гъстотата, която на вас ще ви хареса. Подправете супата със сол, черен пипер  и естрагон. Гответе около половин час.

* Сервирайте супата леко топла, поръсена с кубчета варени яйца и магданоз. Благодаря от сърце на Габи, а на вас, да ви е сладко!





събота, 24 октомври 2015 г.

Салата Сомбреро




Представям ви любимата салата на един от най-обичаните от мен хора. Даже мислех да я нарека на негово име, но той си я харесва като "Сомбреро" и реших да я оставя така. Йори, благодаря ти! Приготвих твоята салата за приятели германци, но душа и сърце давам да я хапна с теб и Тони. Обичам ви!

Продукти за 4 салати:

300 г консервирана риба тон
250 г консервиран червен боб
150 г консервирана царевица
7-8 печени червени чушки, накъсани на ивици
1 главичка нарязан лук
1 скилидка счукан чесън
100 г зелени маслини
2-3 с.л. нарязан магданоз
сол, черен пипер, оцет и зехтин на вкус

Приготвяне:

* В купа смесете боба, царевицата, чушките, лука, чесъна и маслините. Овкусете със сол, черен пипер, оцет и зехтин.

* Прибавете рибата и магданоза. Разбъркайте внимателно и сервирайте. Наздраве!

* Салатата е по-вкусна, ако престои няколко часа в хладилника. Може да ползвате замразена царевица вместо от консерва, както и зелен лук вместо стар.