понеделник, 21 декември 2015 г.
петък, 18 декември 2015 г.
Палачинкови бонбони
Това е по-скоро идея, отколкото рецепта. Може да замените козето сирене с друго, което харесвате. Бри или Камамбер са също много подходящи за пълнеж. Видовете синьо сирене са по-активни като вкус и в случая ще заглушат вкуса на руколата.
Продукти за 4 порции:
4 палачинки
120 г меко козе сирене
4 орехови ядки
шепа рукола
сол на вкус
2 с.л. стопено масло
четвъртък, 17 декември 2015 г.
Винени топки
От галетата винените топките стават хрупкави. Ако искате да са по-меки не ги овалвайте в галета, а ги намажете само с яйце. Плънката може да е най-различна. Експериментирайте и направете пълнеж, който най-много би ви се усладил. Винените топки са по-вкусни студени, което означава, че могат да се приготвят доста време предварително, а това е истинско улеснение за всяка домакиня.
Продукти за 8 топки:
170 мл сухо бяло вино
40г масло
1/2 ч.л. сол
100 г брашно
1 яйце
40 г ситно нарязана шунка
40 г ситно нарязан кашкавал
Панировка:
1 разбито яйце
галета
Приготвяне:
* В малка тенджерка сложете заедно виното, маслото и солта. Щом течността заври изсипете наведнъж брашното и разбъркайте енергично за да получите еднородно парено тесто. Оставете го да се охлади, след което прибавете яйцето и разбъркайте докато всичко се спои добре и превърне в гладка маса. Може да ползвате миксер.
* Разделете тестото на 8 части и с ръце направете малки питки. Ако лепне, леко напудрете ръцете си с брашно. В средата на всяка питка сложете малко шунка и кашкавал. Завийте и оформете топка.
* Панирайте топките в яйце и галета. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене и загрейте фурната на 200*. Изпечете до златисто за 25-30 минути. Оставете топките да изстинат и поднесете с бяло вино. Да ви е сладко!