понеделник, 11 януари 2016 г.

Моите картофени кюфтета




Спомените ми за картофените кюфтета не са от най-добрите. Помните ли онези, които се продаваха преди повече 20 години в магазините за полуготова храна? Бях дете и никак не ги харесвах. Може би затова много рядко съм приготвяла това ястие у дома. Кюфтетата, които ви представям днес със сигурност ще допаднат на любителите на по-ароматните видове сирене. Картофените кюфтета се пържат и често стават доста мазни и тежки на вкус. За да избегна това ги изпекох. Кюфтетата станаха с хрупкава коричка, а отвътре меки и сочни. Най-важното е, че са сготвени само с 1 с.л. олио. Ще се радвам да опитате моите кюфтета. Заповядайте рецептата!

Продукти за 4 порции:

1 кг сварени картофи
1 с.л. ситно нарязан лук
2 яйца
1 ч.ч. галета
сол и черен пипер на вкус
¼ ч.л. настъргано индийско орехче
2 с.л. брашно
200 г микс сирена по избор
1 с.л. олио

Приготвяне:

* Обелете картофите и ги настържете на фино ренде.  Добавете лука, 1 яйце, 2 с.л. галета и овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче. Разбъркайте всичко на гладка смес. Ако сместа е много лепкава добавете още малко галета.

* Настържете или натрошете сирената. Разбъркайте ги за да се смесят добре. С влажни ръце направете топчета с големина на орех.

* От картофената смес направете кюфтета, като в средата на всяко сложете по едно топче сирене. Отново навлажнявайте ръцете си за да не залепва тестото по тях.

* Оваляйте кюфтетата в брашно, след това в разбито яйце и накрая в галета. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене.  С домакинска четка леко ги намажете с олиото. Загрейте фурната на 180* и ги изпечете за около 20-25 минути. Сервирайте кюфтетата топли, но не горещи със свежа салата. Да ви е сладко!




петък, 8 януари 2016 г.

Свинско с праз и туршия




Продукти за 4 порции:

600 г свински врат без кост
1/2 стрък праз
2 с.л. олио
1/2 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. лют червен пипер
сол и черен пипер на вкус
1 ч.ч. туршия

Приготвяне:

* Нарежете месото на хапки, а праза на ситно. Запържете месото в олиото до златисто. Оставете го да се готви под капак 20 минути, след което прибавете праза, чубрицата и лютия пипер. Овкусете със сол и черен пипер.

* Задушете на слаб огън докато месото омекне без да добавяте вода или друга течност.  Добавете туршията и гответе още няколко минути. Да ви е сладко!





четвъртък, 7 януари 2016 г.

Марципанови полумесеци





За по-лесно може вместо да стържете марципана на ренде, да го накъсате на парченца и да го затоплите леко в микровълнова фурна. Така ще се спои без проблеми с останалите продукти на хомогенна смес.

Продукти за около 35 сладки:

200 г марципан
60 г захар
30-40 г брашно
1 малко яйце
ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
2-3 капки есенция ром или горчив бадем по избор
80 г стопен шоколад
100 г натрошени бадеми

Приготвяне:

* Настържете марципана на ренде и го смесете със захарта, брашното, жълтъка от яйцето, ванилията и лимоновата кора. С миксер или пасатор разбъркайте всичко на гладка маса. Сложете сместа в хладилник да се охлади поне за 30 минути, за да лепне по-малко.

* С влажни ръце направете от тестото топчета с големина на орех. Всяко изтънете на фитил и придайте формата на полумесец. Разбийте леко белтъка и намажете сладките. Посипете или оваляйте в бадеми и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 180* и изпечете сладките за около 15-20 минути, докато бадемите приятно се зачервят.

* След като сладките се охладят потопете краищата им в стопения шоколад. Отново ги наредете върху хартия за печене и ги оставете, докато се стегне шоколада. Съхранявайте ги затворени в кутия. Да ви е сладко!