петък, 18 март 2016 г.

Пълнени чушки със сирене в многолистно тесто




Тайна за приготвянето на пълнени чушки със сирене няма, всички знаете как да направите тази любима българска гозба, както и всеки от вас има своя любима рецепта. Новото тук е многолистното тесто. Получи се много вкусно ястие, нещо средно между банички, основно ястие и аламинут. Все пак с две думи, ето как да ги приготвите:

Продукти за 4 порции:

8 печени червени чушки
2 яйца
200 г бяло саламурено сирене
50 г черни маслини без костилки
400 г бутертесто
разбито яйце за намазване
сусам за поръсване

Приготвяне:

* Намачкайте сиренето и го разбъркайте с яйцата и маслините. Напълнете чушките.

* Нарежете тестото на 8 части. Завийте чушките в тестото, намажете с яйце и поръсете със сусам.

* Загрейте фурната на 200* и изпечете чушките за около 30 минути. Сервирайте леко топли със свежа салата и сос по ваш вкус. Да ви е сладко!





вторник, 15 март 2016 г.

Марципанови рогчета




Сладките са много вкусни, горещо ги препоръчвам! Марципанът може да омесите с ядки или други сушени плодове. Тъй като  тестото не е сладко, непременно ги оваляйте в пудра захар. Сладостта на марципана не е достатъчна. Това тесто дава възможност да направите чудесни соленки с най-различни пълнежи. Единствено трябва да изберете плънка, която да не се разтича много.

Продукти за около 35-40 сладки:

200 г марципан на стайна температура
2 с.л. захаросани портокалови корички
125 г студено масло на кубчета
200 г брашно
ванилия
40 г студена вода
пудра захар за овалване


 



Приготвяне:

* За тестото стрийте с ръце на фини трохи маслото и брашното. Добавете ванилията и студената вода. Омесете за кратко гладко тесто и го оставете в хладилника за 20 минути.

* Сложете марципана на работния плот и го омесете с портокаловите корички.

* Разточете тестото на тънка кора с дебелина около 3-4 мм. Нарежете го на квадрати с големина, каквато на вас ви харесва. За мен 6 или 7 см размер на квадратите е идеален. Всеки квадрат срежете на 3-4 места, като направите ленти, но без да прерязвате тестото докрай. Докато разточвате ръсете плота с малко брашно.
От марципана направете фитили. Нарежете ги на толкова части, колкото квадрати от тестото сте изрязали. С ръце направете марципанените парчета с овална форма.
Върху всеки квадрат по диагонал сложете парче марципан и завийте на рогче. Надявам се от снимката да е ясно, как се правят сладките.






* Подредете рогчетата в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и ги изпечете за около 12-15 минути. Още топли ги оваляйте в пудра захар. Да ви е сладко!





неделя, 13 март 2016 г.

Малки шоколадови тортички




Много харесвам Julia M Usher. Възползвала съм се неведнъж от нейните идеи, също и за тази торта. Разгледайте и другите и́ сладкарски шедьоври. Сигурна съм, че ще останете възхитени от ювелирните и́ способности. Тортичките направих със съвсем подръчни материали. Горещо препоръчвам тестото за кексчетата. Използвайте го за всякакви шоколадови торти, великолепно е на вкус и консистенция.

Продукти за 2 малки торти по 10 см:

блат:

40 г натурален шоколад
20 г масло
1 яйце
25 г захар
10 г брашно
ванилия

крем-ганаш:

150 мл течна пълномаслена сметана
60 г натурален шоколад
1 ч.л. инстантно кафе

шоколадов борд:

60 г натурален шоколад




Приготвяне:

* За блата стопете заедно шоколада и маслото. Може да направите това в микровълнова фурна, на слаб котлон в съд с незалепващо покритие или на водна баня.

* В купа разбийте с миксер яйцето сас захарта докато получите гъст и пухкав крем.

* Сипете шоколада при разбитото яйце и внимателно разбъркайте. Накрая прибавете брашното и ванилията.

* Изсипете тестото в хартиени формички за кексчета. Ще получите 3 или 4 кексчета в зависимост от големината на формите.

* Загрейте фурната на 180* и изпечете кексчетата за не-повече от 13-15 минути. Трябва вътре да останат влажни и меки с кремава консистенция. Охладете ги добре.

* За крема затоплете сметаната и сипете в нея кафето и  шоколада, начупен на малки парчета. Разбъркайте докато се разтвори напълно. Охладете много добре шоколадовата сметана и я разбийте на крем.

* За шоколадовия борд са ви нужни два метални ринга за оформяне на храна при сервиране. Тук може да видите как се прави.

* Разрежете кексчетата на половини. Сложете ги в шоколадовите рингове, като помежду им шприцовате от ганаша. Завършете с крем и гарнирайте по желание. Да вие сладко!