Една чудесна стара българска рецепта за домашни бонбони от 1937 година. Любима моя книжка, останала от баба ми. С пожълтели листи и много история.
От ореховата смест може да оформите кръгли бонбони, които да оваляте в какао, пудра захар или кокосови стърготини. За да се втвърдят бонбоните по-бързо може да ги сложите в хладилника или за кратко във фризер. Твърдостта на бонбоните зависи от гъстотата на сиропа. Колкото по-дълго го варите, толкова по-гъст ще стане, съответно и бонбоните по-твърди.
Продукти за около 25-30 бонбона:
200 мл прясно мляко
100 г масло
40 г какао
200 г захар
200 г запечени счукани орехи
по желание ванилия, ром, портокалови кори или други аромати
Приготвяне:
* В съд с незалепващо покритие сипете млякото, маслото, какаото и захарта. Сварете гъст сос за около 10-15 минути. Ще разберете, че соса е готов след като капнете капка от него в чаша студена вода. Ако капката не се разлее, сосът е готов.
* Овкусете соса с аромати по ваш вкус. Добавете орехите и разбъркайте. Оставете сместа леко да се охлади за 5 минути.
* Покрийте тавичка или друга форма с намаслена хартия за печене. Изсипете ореховата смес и загладете с мокра лъжица и я оставете за една нощ да се стегне добре. Нарежете на квадратчета и сервирайте. Да ви е сладко!