неделя, 20 март 2016 г.

Орехови бонбони





Една чудесна стара българска рецепта за домашни бонбони от 1937 година. Любима моя книжка, останала от баба ми. С пожълтели листи и много история.
От ореховата смест може да оформите кръгли бонбони, които да оваляте в какао, пудра захар или кокосови стърготини. За да се втвърдят бонбоните по-бързо може да ги сложите в хладилника или за кратко във фризер. Твърдостта на бонбоните зависи от гъстотата на сиропа. Колкото по-дълго го варите, толкова по-гъст ще стане, съответно и бонбоните по-твърди.

Продукти за около 25-30 бонбона:

200 мл прясно мляко
100 г масло
40 г какао
200 г захар
200 г запечени счукани орехи
по желание ванилия, ром, портокалови кори или други аромати



Приготвяне:


* В съд с незалепващо покритие сипете млякото, маслото, какаото и захарта. Сварете гъст сос за около 10-15 минути. Ще разберете, че соса е готов след като капнете капка от него в чаша студена вода. Ако капката не се разлее, сосът е готов.

* Овкусете соса с аромати по ваш вкус. Добавете орехите и разбъркайте. Оставете сместа леко да се охлади за 5 минути.

* Покрийте тавичка или друга форма с намаслена хартия за печене. Изсипете ореховата смес и загладете с мокра лъжица и я оставете за една нощ да се стегне добре. Нарежете на квадратчета и сервирайте. Да ви е сладко!






петък, 18 март 2016 г.

Пълнени чушки със сирене в многолистно тесто




Тайна за приготвянето на пълнени чушки със сирене няма, всички знаете как да направите тази любима българска гозба, както и всеки от вас има своя любима рецепта. Новото тук е многолистното тесто. Получи се много вкусно ястие, нещо средно между банички, основно ястие и аламинут. Все пак с две думи, ето как да ги приготвите:

Продукти за 4 порции:

8 печени червени чушки
2 яйца
200 г бяло саламурено сирене
50 г черни маслини без костилки
400 г бутертесто
разбито яйце за намазване
сусам за поръсване

Приготвяне:

* Намачкайте сиренето и го разбъркайте с яйцата и маслините. Напълнете чушките.

* Нарежете тестото на 8 части. Завийте чушките в тестото, намажете с яйце и поръсете със сусам.

* Загрейте фурната на 200* и изпечете чушките за около 30 минути. Сервирайте леко топли със свежа салата и сос по ваш вкус. Да ви е сладко!





вторник, 15 март 2016 г.

Марципанови рогчета




Сладките са много вкусни, горещо ги препоръчвам! Марципанът може да омесите с ядки или други сушени плодове. Тъй като  тестото не е сладко, непременно ги оваляйте в пудра захар. Сладостта на марципана не е достатъчна. Това тесто дава възможност да направите чудесни соленки с най-различни пълнежи. Единствено трябва да изберете плънка, която да не се разтича много.

Продукти за около 35-40 сладки:

200 г марципан на стайна температура
2 с.л. захаросани портокалови корички
125 г студено масло на кубчета
200 г брашно
ванилия
40 г студена вода
пудра захар за овалване


 



Приготвяне:

* За тестото стрийте с ръце на фини трохи маслото и брашното. Добавете ванилията и студената вода. Омесете за кратко гладко тесто и го оставете в хладилника за 20 минути.

* Сложете марципана на работния плот и го омесете с портокаловите корички.

* Разточете тестото на тънка кора с дебелина около 3-4 мм. Нарежете го на квадрати с големина, каквато на вас ви харесва. За мен 6 или 7 см размер на квадратите е идеален. Всеки квадрат срежете на 3-4 места, като направите ленти, но без да прерязвате тестото докрай. Докато разточвате ръсете плота с малко брашно.
От марципана направете фитили. Нарежете ги на толкова части, колкото квадрати от тестото сте изрязали. С ръце направете марципанените парчета с овална форма.
Върху всеки квадрат по диагонал сложете парче марципан и завийте на рогче. Надявам се от снимката да е ясно, как се правят сладките.






* Подредете рогчетата в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и ги изпечете за около 12-15 минути. Още топли ги оваляйте в пудра захар. Да ви е сладко!