Не подслаждайте крема допълнително. Нутелата е достатъчно сладка. Ако искате по-тъмни блатове може да замените бялата захар с фина кафява. Същото се отнася и за сиропа. В разбитата сметана също няма захар. Въпреки маскарпонето тортата е изключително лека и не е сладка. Най-добър вкус има, ако преди сервиране я извадите един час предварително от хладилника. Не препоръчвам тестото на блата да се изпече наведнъж. Най-добре е да бъде разделено на две части. Тортата е с малък диаметър, но е висока. Ако желаете може да направите по-ниска торта със стандартен размер 24 см, но мисля, че за да се напълни тортата с яйчицата и да стои добре е нужна височина. Затова избрах диаметър 20 см. Тортата е достатъчна за 12 парчета.
Продукти за блата 20 см:
100 г масло
6 с.л. прясно мляко
1 ч.л. инстантно кафе
6 яйца
200 г захар
2 с.л. натурално нишесте
175 г брашно
100 г печени фино смлени лешници
ванилия
Продукти за сиропа:
150 мл топла вода
1 ч.л. инстантно кафе
3 с.л. захар
Продукти за крема:
500 г маскарпоне
300 г нутела
1 с.л. инстантно кафе
Продукти за пълнеж и глазура:
малки шоколадови яйца
200 г разбита на сняг течна пълномаслена сметана
* За блата в тенджерка загрейте заедно маслото, млякото и кафето. След като маслото се стопи махнете съда от котлона и охладете течността. В купа разбийте много добре яйцата заедно със захарта докато сместа утрои обема си. В друга купа смесете нишестето, брашното, лешниците и ванилията. С внимателно бъркане прибавете сухата смес към разбитите яйца. Не използвайте миксер, бъркайте с лопатка или лъжица. Накрая излейте маслото и отново разбъркайте внимателно докато мазнината се усвои от тестото.
* Постелете две малки форми по 20 см с хартия за печене. Вътрешните стени намажете с масло. Разделете по равно тестото във формите и ги изпечете заедно в предварително загрята на 170* за около 25 минути. Охладете двата блата и ги срежете хоризонтално на половина. С чаша или малък метален ринг за сервиране изрежете отвори в три от блатовете, а четвъртия оставете цял.
* Пригответе сиропа като смесите всички съставки.
* За крема разбъркайте с бъркалка добре маскарпонето с нутелата и кафето. Кафето не се разтваря в гъстия крем, а остава на гранули. Аз го предпочитам така, но вие може предварително да го разтворите в малко вода и тогава да го прибавите в крема.
* Сглобете тортата. В равна тортена чиния поставете първия изрязан блат. Сиропирайте го леко и намажете с крем. Поставете втория изрязан блат, отново сиропирайте и намажете с крем. По този начин поставете и третия изрязан блат. Напълнете кухината, която се образува в тортата с шоколадови яйчица. Най-отгоре поставете целия блат и го сиропирайте. Ако ви е останал крем измажете добре страниците на тортата. Накрая гарнирайте небрежно с разбитата сметана, а отгоре наредете шоколадови яйца. Да ви е сладко!