вторник, 26 април 2016 г.

Пълнена Великденска капучино - торта




 Не подслаждайте крема допълнително. Нутелата е достатъчно сладка. Ако искате по-тъмни блатове може да замените бялата захар с фина кафява. Същото се отнася и за сиропа. В разбитата сметана също няма захар. Въпреки маскарпонето тортата е изключително лека и не е сладка. Най-добър вкус има, ако преди сервиране я извадите един час предварително от хладилника. Не препоръчвам тестото на блата да се изпече наведнъж. Най-добре е да бъде разделено на две части. Тортата е с малък диаметър, но е висока. Ако желаете може да направите по-ниска торта със стандартен размер 24 см, но мисля, че за да се напълни тортата с яйчицата и да стои добре е нужна височина. Затова избрах диаметър 20 см. Тортата е достатъчна за 12 парчета.

Продукти за блата 20 см:

100 г масло
6 с.л. прясно мляко
1 ч.л. инстантно кафе
6 яйца
200 г захар
2 с.л. натурално нишесте
175 г брашно
100 г печени фино смлени лешници
ванилия

Продукти за сиропа:

150 мл топла вода
1 ч.л. инстантно кафе
3 с.л. захар

Продукти за крема:

500 г маскарпоне
300 г нутела
1 с.л. инстантно кафе

Продукти за пълнеж и глазура:

малки шоколадови яйца
200 г разбита на сняг течна пълномаслена сметана

Приготвяне:

* За блата в тенджерка загрейте заедно маслото, млякото и кафето. След като маслото се стопи махнете съда от котлона и охладете течността. В купа разбийте много добре яйцата заедно със захарта докато сместа утрои обема си. В друга купа смесете нишестето, брашното, лешниците и ванилията. С внимателно бъркане прибавете сухата смес към разбитите яйца. Не използвайте миксер, бъркайте с лопатка или лъжица. Накрая излейте маслото и отново разбъркайте внимателно докато мазнината се усвои от тестото.

* Постелете две малки форми по 20 см с хартия за печене. Вътрешните стени намажете с масло.  Разделете по равно тестото във формите и ги изпечете заедно в предварително загрята на 170* за около 25 минути. Охладете двата блата и ги срежете хоризонтално на половина. С чаша или малък метален ринг за сервиране изрежете отвори в три от блатовете, а четвъртия оставете цял.

* Пригответе сиропа като смесите всички съставки.

* За крема разбъркайте с бъркалка добре маскарпонето с нутелата и кафето. Кафето не се разтваря в гъстия крем, а остава на гранули. Аз го предпочитам така, но вие може предварително да го разтворите в малко вода и тогава да го прибавите в крема.

* Сглобете тортата. В равна тортена чиния поставете първия изрязан блат. Сиропирайте го леко и намажете с крем. Поставете втория изрязан блат, отново сиропирайте и намажете с крем. По този начин поставете и третия изрязан блат. Напълнете кухината, която се образува в тортата с шоколадови яйчица. Най-отгоре поставете целия блат и го сиропирайте. Ако ви е останал крем измажете добре страниците на тортата. Накрая гарнирайте небрежно с разбитата сметана, а отгоре наредете шоколадови яйца. Да ви е сладко!




неделя, 24 април 2016 г.

Меки кокосови сладки с лайм





Сладките стават много ароматни. Отвън са хрупкави, а вътре остават меки заради кокосовото мляко. Не усилвайте фурната за да не прегори кокоса. След като изстинат може да ги намажете за блясък с малко хранителна перлена боя. Съхранявайте ги на открито за да не се овлажняват. Колкото по-дълко престояват, толкова по-сухи стават.

Продукти за около 18-20 сладки:

160 г кокосови стърготини
200 мл кокосово мляко
50 г белени фино смлени бадеми
2 с.л. течен мед
сок от 1/2 лайм
настъргана кора от 1 лайм
2 с.л. кандирани цитрусови корички
ванилия
2 белтъка
60 г захар

 


Приготвяне:


* Разбийте на сняг белтъците. След като станат на плътен крем прибавете на тънка струйка захарта, като продължите да разбивате, докато тя се усвои и разтвори напълно.

* В друга купа смесете всички останали продукти и разбъркайте. Прибавете разбитите белтъци, като ги смесвате внимателно, бъркайки с лъжица или бъркалка.

* Покрийте тава с хартия за печене и загрейте фурната на 100*. С две малки чаени лъжички оформете от сместа малки сладки. Подредете ги в тавата и ги изсушете за 1 час в загрятата фурна. Да ви е сладко!





събота, 23 април 2016 г.

Боядисване на Великденски яйца с ориз





Предлагам ви един по-различен начин за боядисване на Великденски яйца. Нужни са ви само топли сварени яйца, по-концентрирана течна боя, бял дребен ориз и пластмасови кутийки или купички с капачки.
Най-поджодящи за този начин на боядисване са малките пластмасови кутийки, в които се продават насипно различни видове салати. Идете в най-близкия до вас магазин, където има такъв щанд и купете толкова кутийки, колкото цвята яйца сте решили да направите.






В кутийката сложете дребен бял ориз. Върху него сипете около 1 ч.л. концентрирана боя. Колкото по-силна е боята, толкова по-наситени цветове ще получите. Затворете с капачката и раздрусайте за кратко за да може боята добре да се разпредели по целия ориз. Отворете капачката и сложете едно яйце. Отново затворете и раздрусайте. Готово! Имате великолепно боядисано яйце!






По същият начин боядисайте яйца в различни цветове. След като боядисате 1-2 яйца в един цвят боята отслабва. Добавете още малко боя и продължете. Всъщност, сами преценете колко интензивни искате да бъдат цветовете. За по-красиви и свежи цветове купете бели яйца. След като сте боядисали яйце в един цвят може да го прехвърлите в кутийка, в която има друг цвят. Това е всичко. Ще се радвам, ако харесате идеята.

И една симпатична идея, която ми я даде Ралица. Цитирам буквално думите и́: " И идея за хората с малки деца - цветният ориз е страхотен за сензорна игра след това".

Светли Великденски празници на всички!