петък, 3 юни 2016 г.

Пиршество на сетивата


b2ap3_thumbnail_bgcover.jpg



Имам честта да ви представя първата книга на невероятната Ева Тонева "Пиршество за сетивата". Тя е в електронен вариант, на български и английски език, с избрани 60 рецепти и снимки, в 7 категории:

Предястия;
Основни ястия;
Пици;
Бутер тесто;
Баници;
Козунаци;
Десерти.

Храната е необходимост, но може да се приготви и поднесе по безброй начини, да се превърне в "Пиршество за сетивата".
Книгата може да купите тук: https://payhip.com/b/EeOB




b2ap3_thumbnail_cover01.jpg


I am pleased to present book "Feast for the senses".
It is in electronic format in Bulgarian and English, with selected 60 of my recipes and photos in 7 categories:

Salads and Starters;
Main dishes;
Pizza;
Puff pastry;
Banitsas;
Brioche;
Desserts.

Food is a necessity but when it is prepared with imagination and served with love it becomes a "Feast of the senses".
The book can be bought here: https://payhip.com/b/Sbrk

четвъртък, 26 май 2016 г.

Солен сладолед с маслини






Продукти за 6-8 порции:

1 шалот
1 скилидка чесън
1 малко клонче розмарин
2 с.л. олио
150 мл бяло вино
3 жълтъка
сол на вкус
по 2-3 с.л. нарязани на ситно черни и зелени маслини
200 г разбита на сняг сметана

Приготвяне:

* Нарежете на ситно шалота, чесъна и листенцата на розмарина. Задушете ги в олиото, като внимавате да не прегорят. Налейте виното и редуцирайте до 1/2. С пасатор пюрирайте всичко до гладкост. Охладете.

* В купа разбийте на гъст крем жълтъците. Сипете ги в тиган с незалепващо покритие и налейте пасираната смес. Гответе няколко минути на много слаб огън, като непрекъснато разбърквате. Трябва да получите гъст крем. Ако се опасявате, че може като резултат да получите "бъркани яйца", разбийте жълтъците и виното на водна баня. Трябва да получите крем с консистенция като тази на снимката.






* Охладете яйчения крем и внимателно го смесете с маслините и сметаната. Посолете и сипете в кутия. Замразете за няколко часа и сервирайте с пресни хрупкави зеленчуци, нарязани на пръчици. Да ви е сладко!




вторник, 17 май 2016 г.

Царевични курабии с орехи





Благодаря от сърце на Ивана за идеята на тези хрупкави бисквити. Оригиналната рецепта може да видите в невероятно вкусния блог "С нож и вилица в ръка".

Продукти за 20 курабии:

1 яйце
80 г захар
60 г меко масло
настъргана кора от 1 лимон
ванилия
50 г едро смлени орехи
85 г царевично брашно
65 г бяло брашно
1/2 ч.л. бакпулвер

за овалване:

30 г едро смлени орехи
20 г царевичен грис за качамак






Приготвяне:

* С бъркалка разбийте яйцето заедно със захарта. Прибавете маслото и разбъркайте на крем. Овкусете с лимонова кора и ванилия.

* Смесете заедно двата вида брашно и орехите. Изсипете ги в маслената смес и разбъркайте добре с лъжица. Оставете тестото за 30 минути в хладилника.

* В купичка смесете останалите орехи и царевичния грис. От тестото оформете топчета, оваляйте ги в сместа и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене.

* Загрейте фурната на 170* и изпечете курабиите за около 15 минути. Да ви е сладко!