Ако искате голяма торта увеличете двойно всички продукти. През останалите сезони, когато няма свежа лавандула може да ползвате сушена. Тортата не е много сладка, опитайте крема и подсладете по ваш вкус. Ако обичате сочни торти сиропирайте трите платки със захарен сироп или ягодов компот. Тортата е най-вкусна, ако преди сервиране я оставите на стайна температура за час-два. По идея на Sweet Dreams.
Продукти за торта 20 см:
блат:
3 яйца
85 г захар
75 г брашно смесено с 1 равна ч.л. бакпулвер
ванилия
1 с.л. цветчета лавандула
пълнеж:
500 г ягоди
1 с.л. цветчета лавандула
2-3 с.л. ягодов или малинов конфитюр
150 г кисело мляко
200 мл течна пълномаслена сметана
2-3 с.л. пудра захар
ванилия
15 г желатин
глазура:
120 г меко масло
2 с.л. пудра захар
200 г натурално крем сирене
ванилия
Приготвяне:
* Разделете белтъците от жълтъците на яйцата и ги сложете в две отделни купи. Разбийте на сняг белтъците. Прибавете на тънка струйка половината захар и разбийте още 2-3 минути. Останалата захар сипете при жълтъците и разбийте на гъст крем. Сложете ванилията и лавандулата. Към разбитите жълтъци прибавете брашното, като го редувате с белтъците. Бъркайте внимателно с лопатка или лъжица. Покрийте дъното на малка тортена форма (20 см) с хартия за печене, а стените намажете с масло. Сипете вътре тестото и загладете. Загрейте фурната на 170* и изпечете блата за около 30-35 минути. След като добре се охлади го разрежете на три тънки платки.
* Нарежете ягодите на кубчета и заедно с лавандулата и конфитюра ги кипнете за 2-3 минути. Мажнете от котлона и прибавете половината желатин. Разбъркайте, докато се стопи желатина и оставете да изстине.
* Разбийте сметаната на сняг. В края на разбиването добавете захарта и ванилията. Залейте останалия желатин с малко студена вода и след като набъбне го стопете на водна батя или слаб котлон. В купа разбъркайте киселото мляко със стопения желатин. Добавете половината от ягодите и смесете всичко със сметаната.
* За глазурата разбийте по отделно добре маслото с пудрата захар и крем сиренето. Внимателно смесете двата крема, като добавяте на малки части разбитото сирене към маслото. Овкусете с ванилия. Ако желаете два цвята, оцветете 1/3 от крема с малко хранителна розова или червена боя.
* Сглобете тортата: поставете едната платка на дъното на равна кръгла чиния. Пристегнете с ринг. От вътрешната страна на ринга сложете ленти ацетатно фолио. Намажете блата с половината от ягодите и загладете. Върху тях сипете от сметановия крем. Поставете втората платка и повторете същото. Завършете с третата платка. Притиснете с ръце, за да се спои добре тортата. Приберете в хладилника за няколко часа, докато се желира кремът.
* Отстранете ринга и ацетатното фолио. Измажете тортата с глазурата и украсете с цветчета лавандула. Да ви е сладко!