неделя, 7 август 2016 г.

Лимонени моркови





Една чудесна салата от леко карамелизирани млади моркови, обилно поляти с лимон и поръсени със сирене и сусам. Ако не разполагате със свежи пролетни моркови може да я приготвите и със стари моркови, но ги нарежете на по-дребни парчета.

Продукти:

500 г млади моркови
2 с.л. зехтин
1 ч.л. пудра захар
сол на вкус
сок от 1 лимон
настъргата кора от 1/2 лимон
2 с.л. натрошено сирене
1 с.л. черен сусам

Приготвяне:

* Почистете морковите и без да ги режете ги запържете в зехтина. Поръсете с пудрата захар и пържете още 1-2 минути за да се карамелизират леко. Посолете и полейте с лимоновия сок. Подправете с лимонова кора.

* След като морковите изстинат ги поднесете поръсени със сирене и черен сусам. Да ви е сладко.



петък, 29 юли 2016 г.

Пълнени тиквички с риба тон





Ако предпочитате риба тон в собствен сос непременно я отцедете преди да я смесите с останалите продукти за пълнежа.  След това я овкусете с 2-3 с.л. зехтин. Ако тиквичките са по-малки спокойно може да напълните с тази смес четири половинки. Експериментирайте с пълнежа, сложете каперси, зелени или черни маслини, сушени домати и различни подправки по ваш вкус. Непременно оставете тиквичките с кората. Ако я обелите има опасност да се разпаднат.

 Продукти за 2 порции:

1 голяма тиквичка
1 консерва риба тон филе в растително масло
1/2 глава ситно нарязан лук
1 скилидка накълцан чесън
1 ситно нарязана зелена люта чушка
1/2 ситно нарязана червена чушка
1/2 стрък нарязано селъри
настъргана кора от 1/2 лимон
сок от 1/2 лимон
сол и черен пипер на вкус
40 г кубчета кашкавал
пресен риган за поръсване

Приготвяне:

* В купа смесете лука, чесъна, чушките, селърито, сока и кората от лимона. Подправете със сол, черен пипер и разбъркайте. Добавете рибата и кашкавала. Разбъркайте още веднъж внимателно за да може филетата риба да останат максимално цели.

* Разрежете тиквичката по дължина и издълбайте двете половини с лъжичка ( издълбаната част може да ползвате в зеленчукова супа ). Посолете и оставете за 20 минути. Изплакнете тиквичките и ги подсушете със салфетка. Така ще имате чудесно овкусени тиквички, които са пуснали излишната вода в тях. Това ще ги предпази от омекване. Сложете получените лодки в тава и ги напълнете с рибата.

* Загрейте фурната на 200* и запечете ястието за 10 - 15 минути, колкото да се стопи кашкавала и рибата леко да се запече. Добре е тиквичките да останат почти сурови за да са свежи и хрупкави. Сервирайте пълнените тиквички леко топли със салата. Да ви е сладко!




четвъртък, 21 юли 2016 г.

Кокосова торта с лайм и ягоди





Изключително фина, ароматна и вкусна комбинация между кокос, лайм и ягоди. Ако ви харесва моята украса погледнете тук как се прави.


Продукти за торта 20 см:

блат:

180 г меко масло
140 г захар
настъргана кора и сок от 1 лайм
4 яйца
щипка сол
ванилия
40 г кокосови стърготини
1 ч.л. бакпулрвер
125 г брашно
150 мл студено прясно мляко за сиропиране




пълнеж:

400 г ягоди
20 г нишесте
3 с.л. ягодов или малинов конфитюр
1/2 пакатче желатин ( 5 г )
200 мл разбита на сняг сметана
250 г маскарпоне
3-4 с.л. пудра захар
настъргана кора от 1 лайм
ванилия




Приготвяне:

* За блата разбийте на крем маслото със захарта. Прибавете кората, сока от лайма и едно след друго яйцата. Разбийте отново. В купа смесете заедно солта, ванилията, кокоса, бакпулвера и брашното. Прибавете ги към маслената смес и разбъркайте добре. Покрийте тортена форма 20 см с хартия за печене и намажете стените отвътре с масло. Изсипите вътре тестото и загладете. Изпечете блата в предварително загрята на 170* фурна за около 30-35 минути. След като добре изстине го разрежете на три хоризонтални платки.

* Нарежете ягодите на кубчета и ги кипнете за 2-3 минути заедно с конфитюра и нишестето. Махнете от котлона и посипете с желатина. Разбъркайте добре, за да може желатина да се разпредели равномерно по плодовете и да се стопи от топлината. Охладете.

* Разбъркайте маскарпонето със захарта, ванилията и кората от лайм. Смесете го с разбитата сметана.




* Сглобете тортата: на дъното на равна тортена чиния сложете едната платка. Сиропирайте леко с прясно мляко. Пристегнете платката с ринг, на който от вътрешната страна сте сложили ленти ацетатно фолио. Върху сиропираната основа изсипете всичките ягоди. Поспавете втората платка и отново сиропирайте. Разпределете 2/3 от крема и завършете с третата платка. Сиропирайте и приберете в хладилника за няколко часа или един ден.

* Извадете тортата от хладилника и отстранете ринга и ацетатните ленти. Измажете тортата с останалия крем и украсете по желание. Да ви е сладко!