петък, 23 септември 2016 г.

Парти сандвичи с пушена сьомга






Продукти:

400 г пушена сьомга
100 г заквасена сметана
1-2 ч.л. уасаби
2 ч.л. мед
филийки черен хляб
зелен лук и сусам за овалване






Приготвяне:

* Пасирайте на гладък крем половината от сьомгата заедно със сметаната, уасабито и меда.

* Нарежете на ситно малко зелен лук и го смесете със сусама. По-фино ще стане, ако ползвате див лук.

* Нарежете хляба на малки квадрати или пръвоъгълници. Намажете ги с крема. Върху него сложете от останалата сьомга. Оваляйте страниците на филийките в сместа от лук и сусам и сервирайте.






събота, 17 септември 2016 г.

Многопластова франзела





Франзелите може да направите и с пълнозърнесто брашно. В този случай не слагайте семена в тестото. Пълнозърнестото брашно е достатъчно ароматно. Ползвайте различни семки само за поръска.

Продукти за 2 малки франзели:

200 мл хладка вода
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. мед
350 г брашно
2 с.л. микс семена
1 пакетче суха мая
50 г меко масло
разбито яйце за намазване
семена за поръсване







Приготвяне:

* В купа смесете водата, зехтина, солта и меда.

* Отделно смесете брашното, семената и маята. Започнете постепенно да прибавяте сухата смес към течната, като непрекъснато бъркате с домакинска бъркалка. След като сместа стане на гладка гъста каша без бучки, омесете меко тесто, което не лепне по ръцете ви. Ако е нужно добавете още малко брашно.

* Поставете тестото в купа, покрийте я с найлоново фолио и го оставете да втаса докато удвои обема си.

* Разделете втасалото тесто на две части. Всяка разточете на тънка кора. Намажете с масло, прегънете и отново намажете. Повторете това, докато получите малък напластен правоъгълник. Разточете наново и повторете намазването с масло, както и прегъването.

* Оставете двете маслени кубчета тесто да отпочинат 15 минути. Разточете ги наново на тънка кора и всяка завийте на руло. Поставете франзелите в тава, покрита с хартия за печене. Оставете ги да втасат отнаново за 20 минути. Намажете ги с разбито яйце и поръсете със семена.

* Загрейте фурната на 200* и изпечете хляба за около 30-35 минути. Да ви е сладко!

 



събота, 10 септември 2016 г.

Салата с прошуто и круша-тартар




В кулинарията терминът "тартар" се отнася както за известния френски сос, така и за стека, приготвен от накълцано сурово говеждо месо. Що се отнася до месния тартар, източници твърдят, че името идва от кримските татари. Начинът им за запазване на конско месо бил да се съхранява в мляко, след което месото можело да се консумира сурово. Днес с името "тартар" наричаме техниката да се кълцат на ситно сурови продукти. Тартарът може да бъде от месо, риба, зеленчуци или плодове.

Продукти за 4 салати:

8 резена прошуто
2 твърди, леко кисели круши
4 с.л. едро счукани орехи
зелена салата по избор

дресинг:

1 ч.л. мед
1 ч.л. люта горчица
1 ч.л. счукани зърна кориандър
сок от 1 лимон
4 с.л. зехтин
4 с.л. бяло сухо вино
сол на вкус

Приготвяне:

* В купичка разбъркайте всички съставки за дресинга. Ако харесвате по-сладък вкус добавете още 1 ч.л. мед. Нарежете едната круша на много ситни кубчета и ги сипете в дресинга. Оставете ги да се мариноват за 15 минути.

* В чинии подредете шунката, салатата и останалата круша, нарязана на тънки резени. В средата на салатите разпределете маринованите кубчета круша. Посипете с орехите, залейте с останалия дресинг и сервирайте. Да ви е сладко!