четвъртък, 3 ноември 2016 г.

Пирожки с праз





Пирожките с праз и сирене са любими на всички у дома. Невероятно крехки и ароматни! Не съм посочила сол в рецептата. Тестото е с кашкавал, а плънката със сирене. Ако прецените, че няма да е достатъчно солено добавете малко сол. Да спомена нещо и за тестото- не го месете дълго време за да не започне да се отпуска мазнината. Достатъчно е само да съберете тестото в гладка топка.

Продукти около 20 пирожки:

160 г брашно
100 г настърган кашкавал
100 г меко масло
40 г прясно мляко

пълнеж:

1-2 стрък праз
20 г масло
1 с.л. олио
80-100 г натрошено сирене
черен пипер
разбито яйце за намазване
сусам за поръсване



Приготвяне:


* В купа разбъркайте маслото и кашкавала. Добавете млякото, а след това и брашното. Омесете тесто и го приберете в хладилника за 30 минути.

* Нарежете праза на ситно и го задушете в маслото и олиото. Охладете, поръсете с черен пипер и прибавете сиренето.

* Разточете тестото върху поръсен с брашно кухненски плот. С чашка или формичка изрежете кръгчета с желана от вас големина. Върху едното кръгче сложете малко от плънката. Прихлупете с второто кръгче и прищипете краищата, за да се затвори добре пирожката. Може да ги оформите и като полумесеци, ако ви харесва повече.

* Подредете пирожките в тава, покрита с хартия за печене. Намажете с яйце, поръсете със сусам и изпечете за 15-20 минути в загрята на 170* фурна. Да ви е сладко!





четвъртък, 27 октомври 2016 г.

Ябълкова торта с карамелен ганаш





Една великолепна бърза торта. Блатът сам по себе си е много вкусен като сладкиш. Тортата не се нуждае от сиропиране. Благодарение на плодовете и олиото тестото е влажно, сочно и много меко. За разлика от повечето торти тази не се нуждае от стягане с ринг или отлежаване в хладилника. Може да се консумира веднага. Не пропускайте солта в рецептата. В случая е много важна за баланса между сладостта на кафявата захар, карамела и шоколада.
Карамелен сос може да купите от магазина. За тези, които искат да си го приготвят у дома препоръчвам рецептата на Диди от фантастичния блог "Опитайте". Заповядайте линк.
А ако решите да си приготвите у дома сами Дулсе де лече, мисля, че рецептата на Йоана е точното нещо, което ви е нужно. Лесна, прекрасно обяснена в стъпки и много вкусен краен резултат.

Продукти за торта 20 см:

блат:

180 г брашно
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. сол
ванилия
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 равна ч.л. бакпулвер
130 г кафява захар
120 мл олио
2 яйца
2 с.л. прясно мляко
2 кисели ябълки на малки кубчета

крем:

225 г бял шоколад
3 с.л. карамелен сос или дулсе де лече
140 г течна сметана
на върха на ч.л. сол

Приготвяне:

* Започнете с крема. Стопете шоколада на водна баня. Към него добавете карамеления сос. Разбъркайте и започнете да добавяте сметаната. Налейте я на 2-3 пъти, като бъркате. Посолете. Ще получите рядък сос. Охладете го и приберете в хладилника за 4-5 часа, след което разбийте с миксер до получаване на твърд крем.

* За блата смесете в купа брашното заедно с канелата, ванилията, солта и двата вида набухвател. В друга купа сложете наведнъж захарта, яйцата, прясното мляко и олиото. Разбъркайте кратко с миксер или с домакинска бъркалка. Добавете ябълките, а след това и сухата смес. Размесете.

* Изсипете тестото в две малки тавички с размер 20 см, покрити с хартия за печене. Изпечете двата блата в загрята на 170* за около 30-35 минути. Охладете.

* Сглобете тортата, като поставите единия блат в равна кръгла чиния. Върху него намажете половината от крема. Сложете втория блат. С останалия крем измажете тортата отгоре и отстрани. Украсете по желание. Да ви е сладко!




петък, 21 октомври 2016 г.

Супа от миди




Супата се приготвя много бързо. Не преварявайте мидите. Готови са щом черупките се отворят. Важно е да ги добавите към супата в последния момент и да не ги готвите повече за да останат сочни и крехки.

Продукти за 4 порции:

1 кг миди с черупки
40 г масло
1 с.л. ситно нарязан лук
1 скилидка счукан чесън
1 стрък селъри
100 мл бяло сухо вино
200 г заквасена сметана
сол и бял пипер на вкус

Приготвяне:

* Измийте добре мидите и ги сложете в голяма тенджера. Не слагайте никаква течност. Сварете ги за няколко минути, колкото да се отворят черупките. Отцедете бульона и го прецедете през фина цедка. Почистете мидите от черуптике. Ако желаете оставете няколко миди с черупки за гарниране на супата.

* В тенджера задушете в маслото лука, чесъна и ситно нарязаното селъри. Налейте виното и го оставете 1-2 минути да поври без капак за да се изпари остротата на алкохола. Добавете сметаната и бульона от миди. Разбъркайте и разредете с вода до желана от вас гъстота. Подправете със сол и бял пипер. Гответе на тих огън 5 минути. Добавете мидите, разбъркайте и сервирайте. Да ви е сладко!