вторник, 13 декември 2016 г.
понеделник, 12 декември 2016 г.
Шоколадови бонбони с паста от шамфъстък
За да направите бонбоните използвайте силиконова форма. Ако нямате такава може да ги направите в книжни капсули. Тук може да видите как се прави.
Продукти:
100 г суров шамфъстък без люспи
50 г бял шоколад
50 г меко масло
2 с.л. пудра захар
друго:
200 г натурален шоколад
1 с.л. кафе на зърна, счукани много ситно
шамфъстък за украса
златна прахообразна боя
Приготвяне:
* Смелете много фино ядките заедно със захарта. Ако нямате високооборотен блендер по-добре ги стрийте в хаванче, докато ги направите на гладка паста. Ако нямате шамфъстък без люспи или не ви се занимава да го бланширате и белите, може за активен зелен звят да добавите 1 ч.л. японски зелен чай мача.
* Стопете белия шоколад на водна баня и охладете до стайна температура.
* Разбийте маслото, добавете шоколада и пастата от шамфъстък. Разбъркайте и сипете в бурканче. Съхранявайте на хладно.
* Най-важно е шоколада да е добре темпериран. Стопете 2/3 от него на водна баня. Водата не бива да завира. Разбъркайте докато се стопи и прибавете кафето. Махнете шоколада от водната баня и добавете останалата 1/3. Разбъркайте на гладък крем. След това сипете малко от вече темперирания шоколад в силиконовата формаи разлейте добре по дъното и стените. Ако ви е по-лесно може да размажете шоколада с малка четка. След като основата се втвърди напълнете бонбоните с крем от шамфъстък. Загладете и запечатайте бонбоните отгоре със стопен шоколад. Оставете ги добре да се стегнат и внимателно извадете от формата. За да не остават отпечатъци по тях ползвайте тънки латескови ръкавици. Може да пропуснете кафето, ако не харесвате тази комбинация като вкус или ако не искате малките твърди частици кафе да ви хрупат.
* За украсата с пинсета хванете една ядка шамфъстък и я потопете в боята. Извадете, изтръскайте от излишната боя и поставете върху салфетка. По същията начин направете толкова шамфъстък, колкото са на брой бонбоните. За да закрепите ядките върху бонбоните натрейте на свещ върха на метално шишче или игла. Допрете до повърхността на бонбона и стопете шоколада, като оформите малко легло. Отново с пинсетата поставете върху стопената част златния шамфъстък.
* Броят на бонбоните зависи от вас. Количеството шоколад, което съм посочила е съвсем примерно. Пастата от шам фъстък може да съхранявате дълго време на хладно. Да ви е сладко!
понеделник, 5 декември 2016 г.
Коледни меденки за украса
Време е за Коледните меденки. Тази година рисуваните ми сладки са украшения за елхата. Рецептата за меденото тесто може да видите тук, а ако искате да направите домашен айсинг, заповядайте линк към рецептата.
Абонамент за:
Публикации (Atom)