събота, 17 декември 2016 г.

Kruidnoten ( Холандски коледни сладки )





Който е бил в Холандия през декември със сигурност е опитал техните традиционни коледни мини-курабийки. Или поне ги е видял във всеки магазин, в който е влязал. Тези хрупкави миниатюри холандците наричат още " Пиперени ядки". Пиперени, тъй като задължително се правят с бял или черен пипер. Ядки, защото точно като тях можеш да грабнеш шепа, да си ги сложиш в джоба и да си хрускаш, разхождайки се по улиците.
Kruidnoten традиционно се правят за 5-и декември, когато е нидерландския Синтерклаас, което е нашия Никулден на 6-и декември. Помощникът на Синтерклаас Зварте Пит (Черен Петър) приготвя и раздава различни традиционни лакомства, между които задължително са тези симпатични пиперливи дребосъци (pepernoten).
Бисквитките са много вкусни, твърди и хрупкави. Съставките са най-обикновени, но ароматите ги правят наистина специални. В никакъв случай не бива да се пропуска пипера. Точно той им дава онзи пристрастяващ вкус, който те кара непрекъснато да посягаш към тях. Kruidnoten са идеално допълнение към чаша греяно вино!

Продукти за 70 сладки:

140 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. звезден анасон
1/2 ч.л. бял пипер
1/2 ч.л. джинджифил
1/4 ч.л. сол
120 г кафява захар
40 г студено масло
4 с.л. прясно мляко

* Всички подправки трябва да са фино смлени.

Приготвяне:


* В купа смесете и разбъркайте добре брашното заедно с бакпулвера, всички подправки и захарта. Върху него нарежете маслото на кубчета и стрийте всичко с пръсти, докато получите фини трохи. Може да направите това и с кухненски робот.

* Към маслените трохи сипете млякото и омесете тесто. Непременно пригответе тестото от предния ден и го оставете в хладилника, за да може кафявата захар да се стопи и ароматите да се споят.

* Нарежете тестото на филийки, а от тях оформете фитили. Нарежете фитилите на малки парченца и с длани направете топчета с големината на малък лешник. Подредете топчетата в тава, покрита с хартия за печене.

 



* Загрейте фурната на 170* и изпечете бисквитките за около 8-10 минути. Ако желаете, след като изстинат ги потопете в различни видове шоколад. Да ви е сладко!

 



сряда, 14 декември 2016 г.

Лешникови сладки


 


Сладките се пекат на ниска температура. Не усилвайте фурната. Нужно е по-скоро се сушат, отколкото се пекат. 15 минути са достатъчни, за да станат хрупкави отвън и меки и въздушни отвътре.

Продукти за около 25-30 сладки:

250 г фино смлени сурови лешници
250 г захар
2 яйца
ванилия
25-30 цели лешникови ядки






Приготвяне:

* Разделете белтъците от жълтъците на яйцата и ги сложете в две отделни купи.

* Разбийте белтъците на сняг. Добавете постепенно 1/2 от захарта, като продължавате да разбивате, докато получите гъст крем, като за целувки.

* Останалата захар и ванилията сипете при жълтъците. Разбийте на гъст крем.

* Към разбитите жълтъци прибавете смлените лешници, като ги редувате с белтъците. Бъркайте с лъжица или домакинска лопатка. Ще получите гъсто лепкаво тесто.

* Покрийте тава с хартия за печене. Оформете бисквити, като гребвате по малко от тестото с лъжица. Ако искате да получите хубава кръгла форма може да ползвате малка лъжица за сладолед.

* Загрейте фурната на 140* и изпечете сладките за около 15 минути. Преди да ги поднесете ги охладете добре. Да ви е сладко!





вторник, 13 декември 2016 г.

Две сладки идеи с Моnsieur Cuisine