събота, 10 юни 2017 г.

Палачинки с кисело мляко





Палачинките с кисело мляко ме изненадаха много приятно с вкуса и консистенцията си. Ако желаете може да разредите още малко тестото и да ги изпържрите съвсем тънички. И обратното: ако направите тестото по-гъсто ще наподобяват блини. Палачинките са подходящи и за запичане във фурна с различни солени пълнежи.

Продукти за 8 палачинки:

150 г брашно
1 ч.л. захар
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. бакпулвер
1 с.л. стопено масло
150 г пълномаслено кисело мляко
150 мл вода
2 разбити яйца
масло за намазване

Приготвяне:

* В купа смесете брашното, захарта, солта и бакпулвера. Разбийте на айрян млякото и водата. Заедно със стопеното маслото ги налейте в брашното. Разбъркайте на гладка смес. Накрая прибавете яйцата и отново разбъркайте. Оставете палачинковото тесто да престои 15 минути на стайна температура.

* На среден огън загрейте тиган и го намажете с масло. От тестото изпържете палачинки, като при обръщане ги мажете от двете страни с масло. Сервирайте топли с това, което най-много обичате да хапвате с палачинки. Да ви е сладко!





събота, 27 май 2017 г.

Малинова торта






Независимо, че тортата е с желатин, тя е най-вкусна, ако преди да я сервирате я оставите за половин час на стайна температура. Така маслото в блата се отпуска, а кремът се превръща с нежно парфе. Важна помощ за домакините - може да направите тортата дни или седмица предварително и да я замразите. След това я оставете да се отпусне в хладилника и украсете по желание.

Продукти за торта 20 см:

Малиново пюре:

400 г малини (пресни или замразени)
4-5 с.л. захар
1-2 с.л. ликьор по избор

Блат:

200 г меко масло
200 г захар
4 яйца
250 г брашно
ванилия
1 ч.л. бакпулвер
100 мл прясно мляко
150 мл прясно мляко за сиропиране

Крем:

250 г маскарпоне
400 мл течна пълномаслена сметана
100 г пудра захар
ванилия
10 г желатин






Приготвяне:

* Сварете за 8-10 мин. малините заедно със захарта. Махнете от огъня, охладете и прибавете ликьора. Ако малините са замразени варете малко по-дълго за да може да изври течността на половина. Претрийте 1/2 от малините през цедка за да отстраните семките.

* За блата разбийте маслото и захарта. Едно по едно прибавете яйцата. Смесете брашното, бакпулвера и ванилията. Сипете ги в маслено-яйчената смес, разбъркайте и разредете с 60 мл от млякото. Изсипете 2/3 от тестото в две малки форми за печене (20 см) и загладете. Останалата 1/3 смесете с малините, които са със семки и 40 мл прясно мляко. Внимателно разпределете малиновото тесто върху бялото. Загрейте фурната на 170* и изпечете двата блата за около 30-35 минути. Извадете от фурната и охладете. Ако блатовете са се издули в средата ги изравнете с нож.

* За крема разбъркайте маскарпонето с пудрата захар и ванилията, а сметаната разбийте на сняг. Залейте желатина с малко студена вода и след като набъбне го стопете на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Към маскарпонето прибавете разбитата сметана и разбъркайте. Отделете 1/3 трета от крема за да го използвате за измазване на тортата. Към останалия крем сипете малиновото пюре без семки и желатина. Разбъркайте.

* Поставете единия блат в равна тортена чиния и го сиропирайте с половината от предвиденото мляко. Стегнете го с подвижен ринг за торта. Нанесете половината от малиновия крем и сложете втория блат. Сиропирайте с останалото мляко и намажете с втората половина от крема. Приберете тортата в хладилника за няколко часа докато се стегне добре. Отстранете ринга и измажете с белия крем. Ако желаете може да нанесете с мека четка малко течна червена хранителна боя по борда на тортата. Украсете с пресни малини и сервирайте. Да ви е сладко!





неделя, 21 май 2017 г.

Азиатска гъбена салата






Една много интересна салата от Виетнамската кухня, представена от списание Genuss.

Продукти за 4 порции:

1 с.л. ориз Басмати
1 ч.л. семена кориандър
1 ч.л. семена резене или копър
1 ч.л. семена кимион
1/4 ч.л. семена кардамон
1 суха чили-чушка
1 ч.л. куркума
1 с.л. кафява захар
сок от 1 лимон или лайм
4-5 с.л. зехтин
сол на вкус
350 г пресни  гъби
1 глава лук
1/2 връзка магдзаноз
3-4 стръка мента



Приготвяне:


* В сух тиган запечете до златисто ориза, кориандъра, резенето, кимиона, кардамона и чушката. Охладете и смелете всичко възможно най-фино в кухненски робот или стийте в хаванче. Добавете куркумата, захарта, лимоновия сок и 3 с.л. зехтин. Посолете и разбъркайте.

* Нарежете гъбите на едро и ги запържете за кратко в останалата мазнина. Посолете. След като изстинат ги залейте с дресинга. Гарнирайте с магданоз и мента, и поднесете. Да ви е сладко!