Спомняте ли си онези вкусни кръгли цветни вафли, които се продаваха по панаирите? Казвахме им "Ракети" и бяха пълни с плътен бял крем. Повлияна от вкусовите спомени от детството реших да ви представя този крем във вариант на шоколадови целувки. Този десерт е много харесван в Германия и се продава абсолютно във всеки магазин. Но няма нищо по-хубаво от домашно приготвен сладкиш, нали? Ще се радвам, ако разнообразите десертите си за Нова година с тези елегантни шоко-целувки.
Продукти за 20-25 целувки
бисквити:
100 г меко масло
50 г пудра захар
ванилия
2 жълтък
180 г брашно
20 г нишесте
2 щипки сол
крем:
125 г захар
50 мл вода
2 белтъка
ванилия
1 ч.л. желатин
течна червена хранителна боя
20-25 пресни малини
глазура:
150 г натрошен натурален шоколад
20 г кокосово масло
Приготвяне:
* За бисквитите разбъркайте маслото, пудрата захар и ванилията. Добавете жълтъка и отново разбъркайте. Смесете брашното заедно с нишестето и солта. Сипете го на части в маслената смес и за кратко омесете маслено тесто. Завийте го в найлоново фолио и го оставете в хладилника за 30 минути.
* Разточете тестото върху набрашнена повърхност и с кръгла формичка изрежете малки бисквити. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене и ги изпечете за около 12-15 минути в загрята на 170* фурна.
* За крема сварете сироп от захарта, ванилията и водата до 120*. Разбийте белтъците на сняг, а желатина стопете с малко вода на водна баня. На тънка струйка налейте горещия сироп в разбитите белтъци, като продължавата да разбивате. Накрая добавете желатина. Разбийте още десетина минути, докато кремът се охлади до стайна температура.
* Намажете с малко червена боя вътрешната страна на найлонов сладкарски пош с широк накрайник. Сипете вътре крема и го оставете в хладилника за 20 минути.
* Подредете бисквитите върху решетка. В средата на всяка сложете по една малина и шприцовайте от крема.