петък, 30 март 2018 г.

Кулич






Невероятно добра рецепта за кулич! Почти няма разлика с нашия козунак, но се приготвя в пъти по-лесно и бързо. Тъй като брашното е по-малко като количество, отколкото е нужно за козунак, изпечените куличи стават много пухкави и меки, а същевременно еластични. Най-хубавото е, че са все така хубави и след няколко дена. Руската класика за приготвяне на пасхален обреден хляб е доказана и обичана по цял свят. Няма да съжалявате, ако опитате и вие.

Продукти:

110 мл хладко мляко
7 г суха мая
1 цяло яйце
2 жълтъка
80 г захар
50 г стопено масло
1/2 ч.л. сол
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
350 г брашно
70 г меко масло

пълнеж:

сушени плодове
накълцани ядки
захаросани портокалови корички




Приготвяне:

* Разтворете маята в млакото. Добавете 1 ч.л. захар и 2-3 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете кваса на топло да шупне.
 
* В купа разбийте до пухкавост яйцето и жълтъците заедно със захарта. Към тях сипете шупналия квас, ванилията, солта и лимоновата кора. Разбъркайте добре.
 
* Сложете половината от брашното, след това налейте стопеното масло. Добавете останалото брашно и омесете лепкаво тесто.
 
* Прехвърлете тестото на плота, но не слагайте повече брашно. В началото тестото ще лепне по плота и ръцете ви, но след минути ще се превърне в мека, еластична и нелепнеща топка. Докато го месите си помагайте с шпатула за да отлепяте с нея тестото от плота и да го обръщате. Доверете ми се и не слагайте допълнително брашно.
 
* Намаслете тестото и го поставете в купа. Покрийте го с найлоново фолио и го оставете да втаса докато удвои обема си.
 
* Втасалото тесто е за един голям кулич. Класическият вариант е тестото да се сложи във висока форма без да се сплита като нашия козунак и да се изпече.  Ако искате да направите по-малки форми го разделете на части. Аз направих един кулич 15x10см и 8 съвсем малки във форми за кексчета.






* За да получите слоеста структура на тестото го пригответе по следния начин: поръсете плота с малко брашно и всяка част тесто разточете на правоъгълник с дебелина 3-4 мм. След това с пръсти го доизтънете до полу-прозрачно. Тестото е много еластично и няма да се скъса. Въпреки това бъдете внимателни и се отнасяйте грижливо с него.
 
* Така тънко разточеното тесто (по-скоро раздърпано) намажете с меко масло. Поръсете с предпочитани от вас ядки, сушени плодове и ароматни цитрусови кори. Завийте тестото на руло, като започнете откъм късата част. Прережете го на половина по дължина, като оставите 1 см от горната част цяла. Получават се две ленти, по които се виждат чудесни слоеве, пълни с вкусни плодове и ядки. След това завийте на охлюв, сплетете или просто ги увийте. Техниката е подобна като при оформяне на крафин. Сложете кулича в подходяща форма, покрита с хартия за печене и по стените, и по дъното. Оставете за 30 минути да втаса и изпечете за около 35-40 минути в загрята на 180* фурна. След двадесетата минута от печенето го покрийте с алуминиево фолио за да не прегори отгоре.
 
 *** Очарована съм от вкуса, мекотата и еластичността на тестото. Ако решите да направите кулича така усукан, както аз, ще получите многослоеста структура. В този случай препоръчвам да направите 2 или повече кулича. Ако е един голям ще ви е нужна доста голяма работна повърхност за да успеете добре да изтъните тестото. А и ще ви е трудно, със сигурност тестото ще се скъса, ако е чак толкова голямо. Преценете сами. Отново напомням, че класическия кулич не се плете, нито усуква. Може просто да го изпечете във форма като голям козунак. Да ви е сладко и приятно месене!





сряда, 28 март 2018 г.

Великденски яйца, багрени с червено зеле






Когато багрим яйца за Великден всеки от нас иска да станат възможно най-красиви. Цветни, шарени, весели и много пролетни. Колоритът им внася толкова настроение и уют у дома! Техниките за боядисване на яйца са най-различни, а идеите за украсяване неизчерпаеми. Тази година се спрях на боядисване с червено зеле. Цветовете, които се получават са в синьо-зелено-лилавата гама и са невероятно нежни и ефирни. Ще се опитам да ви преразкажа експериментите си и ще се радвам, ако опитате и вие.






Нужни са ви яйца (за предпочитане бели), червено зеле, оцет и малко сода за хляб. Опитах различни варианти със сурово или сварено зеле и съответно се получиха различни цветове и шарки.

1. Отрежете резен зеле и го смелете фино с пасатор или в блендер, като налеете малко вода. Зелето трябва да е сурово и след смилане да заприлича на каша. Сложете в него няколко сварени яйца и ги оставете да престоят. Няма значение дали яйцата ще са топли или студени. Наблюдавайте наситеността на цвета. След като ви хареса, как са се оцветили ги извадете от зелевата каша и почистете със салфетка. Разбира се, колкото по-дълго ги държите, толкова ще са по-наситени. Резултатът е прекрасен лилав цвят. За да се получи в зелето не се слага нито сода, нито оцет.

 




2. Със сурово зеле се образуваха и чудесни шарки. От зелето нарежете няколко много тънки ивици и ги наредете върху парче кухненска салфетка. Сложете едно топло сварено яйце отгоре и се опитайте възможно най-плътно да го обгърнете с нея. След това завийте в найлоново фолио. С пръсти внимателно притиснете местата, където изпъкват лентичките от зеле. Може дори да натиснете леко с нокът по тях за да изтече сок. Да припомня отново-внимателно за да не се счупи черупката на яйцето. Така завитите яйца оставете да престоят час-два или повече. Като ги развиете ще получите различни лилави шарки.





3. Нарежете половин глава зеле на ситно и го сварете за половин час във вода, която трябва да е около 1-2 см над зелето. Прецедете и докато течността е още гореща сложете малко сода. Сложете топли сварени яйца вътре и ги оставете да се боядисат. Ще получите зелен цвят. За различни нюанси на зелено може да извадите някои от яйцата по-рано, а други да оставите да престоят по-дълго време за наситен цвят. Отново сварете зеле, като при предния вариант, но този път към прецедената отвара сложете 1 с.л. оцет. Яйцата, боядисани в нея ще станат сини. Ако ги държите дълго време ще станат много тъмно мастилено-сини, както се вижда в дясно на двойната снимка.




Като обобщение мога да кажа, че със сурово зеле се получава лилав цвят, със сода зелен и с оцет син. На мен най-много ми харесаха яйцата с нежни ненаситени цветове и затова не ги оцветявах дълго време. За наситени цветове може да оставите яйцата да престоят в зелето дори цяла нощ. Преценете сами, как ще ви хареса най-много. Техниката за багрене със сварено зеле е стара и изпитана, но на мен ми допадна тази със сурово зеле, което си беше изцяло мой експеримент.

 




Яйцата стават наистина красиви, но това не е повод да забравим за червените яйца. Нека във всеки дом има червено яйце за здраве и берекет. А ако искате да изненадате гостите си приятно, подарете им боядисано яйце, завито в мъх и украсено с клонки и цветчета. Светли празници на всички!




вторник, 27 март 2018 г.

Агнешки книжен кебап




Това ястие винаги много се е харесвало у дома и често се прави. Не само с агнешко, а и с телешко месо. Но по-пролетен вкус от агнешко с пресен лук, чесън и джоджен няма! Обикновено първо задушавам месото до полуготовност. За кратко слагам лука и чесъна, и чак след това завивам в хартия за печене. Правя това, тъй като хартията прегаря, ако се пече дълго време и след това става трошлива. Освен това е много прегоряла на вид и доста омазнена. При хартия за печене и алуминиево фолио 2 в 1 на Fino тези проблеми не съществуват. Хартията е изолирана от алуминиевото фолио и не е изложена на високата температура на фурната. Фолиото допълнително увеличава топлината при готвене и ястието се сготвя много по-бързо. Да не говорим, че като сервирам храната, пакетът, в който съм увила месото е напълно чист и всичкия сос е останал вътре. Затова агнешкия кебап, който направих е без предварителна термична обработка. Заповядайте рецептата.

Продукти за 4 порции:

600 г агнешка плешка
сол и черен пипер на вкус
2 връзки зелен лук
4 стръка пресен чесън
1 връзка пресен джоджен - листа
4-5 с.л. олио
1 ч.ч. бяло вино
1/2 ч.ч. вода
1/2 връзка магданоз
1 с.л. червен пипер

Приготвяне:

* Нарежете месото на хапки и ги поставете в купа. Посолете и поръсете с черен пипер.

* Зеления лук и чесъна нарежете на едро, а джоджена на ситно. Добавете ги към месото и залейте с олиото, виното и водата. Разбъркайте добре и оставете цялата смес да се маринова за 30 мин., а лука и чесъна да намалят обема си.

* Отрежете 4 големи парчета хартия за печене и алуминиево фолио 2 в 1 и разпределете в средата им месото. Поръсете с червен пипер, а най-отгоре сложете цели клончета магданоз.

* Загънете добре, като прищипете краищата на фолиото и оформите пакетчета.

* Загрейте фурната на 180*. Подредете пакетчетата в тава и налейте до средата на пакетите топла вода. Изпечете ястието за около 90 мин. Сервирайте с кисело мляко и стрък пресен чесън. Да ви е сладко!