Всички обичаме онази голяма мързелива палачинка, която се пече във фурната. Спестява време, усилия, а е и не по-малко вкусна от фините палачинки, приготвени в тиган. Реших да я приготвя като предястие под формата на руло. За палачинка с размер 30x20 см продуктите са много малко като количества, но напълно достатъчни за да се получат 15-16 фино нарязани кръгчета от рулото. Тъй като тестото е рядко и залепва по тавата или хартията за печене, винаги се налага добре да ги намаслим. Но аз не исках рулото да е мазно. Все пак е предястие, което се сервира студено, а не топла закуска. Замръзналото масло по него нямаше да е най-удачния вариант. За да предотвратя всякакво евентуално залепване изпекох палачинката върху тефлоново килимче, но спокойно може да се ползва хартия за печене. В малка правоъгълна тава краищата иму добре обгръщат борда на съда и не позволяват на тестото да изтече.
Продукти за тестото:
1 яйце
250 мл прясно мляко
2-3 с.л. фино настъргано сурово червено цвекло
½ ч.л. сол
½ ч.л. захар
1 с.л. олио
112 г брашно
Продукти за крема:
250 г натурално крем-сирене
сол на вкус
1 скилидка счукан чесън
1 стрък нарязан на ситно зелен лук
2-3 клончета прясна мащерка – само листенцата
4-5 с.л. бланширано червено цвекло, нарязано на малки кубчета
За гарниране:
2 с.л. натурално крем-сирене
4-5 с.л. кисело мляко
червено цвекло
репички
свежи зелени подправки
Приготвяне: