неделя, 5 август 2018 г.

Трицветни банички-хапки





Тези симпатични парти-хапки от турската кухня може да направите с всякакви пълнежи. Сложете това, което обичате най-много и овкусете с любими подправки. По желание може да задушите лука и морковите в малко масло, но за мен сурови са по-свежи като вкус и запазват хубавите си цветове.

Продукти за около 16-18 хапки:

8 фини кори за баница 
50 г стопено масло
3 стръка зелен лук
1/2 връзка магданоз
150 г натрошено сирене
2 моркова
1 ч.л. захар
200 г говежда кайма
2 с.л. ситно нарязан кромид лук
2 с.л. олио
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. риган
сол и черен пипер на вкус




Приготвяне:

 По отделно пригответе трите плънки.

* Нарежете лука и магданоза на ситно. Посолете и смачкайте с ръка за да може лука да омекне и намали обема си. Добавете сиренето и оставете пълнежа настрана за 10 мин.

* Настържете морковите на едро ренде. Поръсете със захар и сол. Както при лука, намачкайте и ги оставете за 10 мин. След като отпуснат сока си добре изстискайте с ръце за да отстраните излишната течност.

* Задушете каймата и кромид-лука в олиото. Посолете, поръсете с черен и червен пипер и овкусете с риган. Охладете.

* Намажете една кора за баница с масло и  прегънете по дължина. Отново намажете с масло. В единия край сложете половината от лучената плънка и завийте на руло. По същият начин подгответе още 5 рула с останалите пълнежи. Ще получите 6 броя: две с лук, две с моркови и две с кайма.

* Намажете останалите две кори с масло. В края на всяка наредете по три от напълнените кори, като сложите две една до друга, а третата поставите върху тях. С кората ги увийте добре на стегнати рула.

* С остър нож нарежете рулата на парчета около 2 см. Подредете ги легнали в тава, покрита с хартия за печене. Външният край намажете с масло. Изпечете в загрята на 180* фурна за около 20 мин. Сервирайте леко топли. Да ви е сладко!



сряда, 1 август 2018 г.

Заешко в лимонов сос




Това много вкусно ястие може да приготвите ястието с цял заек, нарязан на порции. Аз ползвах само бутчетата и плешките, а от гърба приготвих друга гозба. Бихте могли да сготвите по същия начин пиле.

Продукти за 4 порции:

задните бутчета и плешките от 1 заек
4 с.л. масло
сол и черен пипер на вкус
5 с.л. лимонов сок
250 г гъби
2 стръка нарязан на ситно зелен лук
1 с.л. наситнен пресен розмарин
2 ч.л. нишесте
2 жълтъка
100 г заквасена сметана

Приготвяне:

* Поръсете месото със сол и черен пипер. Изпържете го до златисто в 2 с.л. от маслото. Пържете на слаб огън за да не прегори бързо мазнината. Залейте заешкото с 500 мл топла вода и 3 с.л. от лимоновия сок. Кипнете за 2-3 минути и прехвърлете в съд за печене (най-удобно е да приготвите ястието в един съд, подходяш и за котлон, и за фурна). За повече аромат може да сложите и кората на изцедения лимон. Печете в загрята на 180* фурна около 45 минути.

* В това време пригответе гъбите. Нарежете ги на едро и ги запържете в останалото масло. Залейте с 250 мл вода и гответе 2 минути. Отстранете ги от огъня и прибавете лука и розмарина. Овкусете със сол и черен пипер. Прибавете гъбите към заешкото в последните 10 минути от печенето.

* Размийте нишестето в останалия лимонов сок. Извадете ястието от фурната и внимателно прехвърлете месото в чиния. Сложете съда на котлона и сгъстете соса с лимоновото нишесте, като варите на тих огън 1-2 минути. Изключете котлона.

* Разбъркайте жълтъците със сметаната. Застройте соса, разбъркайте и не гответе повече за да не се сгъсти прекалено. Опитайте на вкус и ако е нужно посолете. Върнете месото обратно в съда и поднесете с парченца лимон и свежи подправки. Да ви е сладко!





петък, 27 юли 2018 г.

Дантелен чипс





Представям ви лесна и бърза, но много ефексна украса. Наричат я "Дантелен чипс" и е подходяща за торти, сладкиши и солени ястия, тъй като вкусът е напълно неутрален. Всъщност, изобщо не може да се каже, че е нещо вкусно, но това е без значение. Важното е, че с тази изящна дантела можем да направим всяко ястие да изглежда изискано и специално.

В кратък видео-клип се опитах да ви покажа, как се прави дантелен чипс. Въпреки нагледното обяснение ще напиша и тук нужните продукти и начина на приготвяне.




Продукти:


40 мл олио
90 мл вода
10 г брашно
хранителна боя по избор

Приготвяне:

*  Бъдете точни с мерките.  Разтворете боята с водата. Добавете олиото и брашното. Разбъркайте всичко до гладка консистенция.

* Добре загрейте тиган с незалепващо покритие. Излейте сместа и я оставете за няколко минути докато се изпари всичката вода и се получи мрежа. Оставете дантелата да изстине.

* Пренесете я внимателно върху салфетка за да се отцеди от мазнината. Попийте и от горната страна. Начупете я на парчета, сложете ги в кутия между салфетки и съхранявайте на стайна температура. Приятно майсторене!