сряда, 12 септември 2018 г.

Бисквити с нутела





Изключително вкусни бисквити с течна шоколадова среда. Препърженото масло придава  ядков аромат, който изключително добре си кореспондира с лешниковия вкус на нутелата. Тестото може да се приготви няколко дена предварително и да се съхранява в хладилник, увито в найлоново фолио. Подходящо е и за замразяване. Тъй като нутелата се размеква много бързо на стайна температура, съветът ми е да замразите бонбоните върху две отделни дъски. Първо направете бисквити с половината нутела, като другата част държите до последно във фризера. За да не се размеква от топлината на ръцете ви отлепяйте бонбоните от хартията с ножче или малка шпатула. За още повече улеснение ползвайте латексови ръкавици.

Продукти за около 30-34 бисквити:

225 г масло
200 г мека кафява захар
2 яйца
ванилия
350 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
2-3 щипки сол
100 г шоколадов чипс
150 г нутела





Приготвяне:

* Постелете дъска или равна чиния с хартия за печене или тефлонов лист. Сипете нутелата в пош и шприцовайте малки топчета с големина на шоколадов бонбон. Сложете дъската във фризера и замразете за 2-3 часа.






* Сипете маслото в малка касерола и го оставете на бавен огън, докато стане с лешников цвят. Прецедете го от падналия на дъното белтък и охладете.

* Към охладеното масло сипете захарта и разбъркайте на крем до леко побеляване. Добавете яйцето и ванилията. Разбийте за кратко с телена бъркалка. Прибавете брашното, смесено с шоколадовия чипс и бакпулвера. Разбъркайте добре и приберете в хладилника за 30-40 минути.

* Загрейте фурната на 180*. Гребнете от тестото една пълна супена лъжица. С пръсти оформете на питка. В средата сложете един замразен бонбон нутела и загърнете добре краищата на тестото около него. По този начин направете останалите бисквити.

* Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и изпечете за около 12-15 мин. Да ви е сладко!





сряда, 5 септември 2018 г.

Омлет-руло с тиквички




Представям ви едно светкавично руло с тиквички, което е с консистенция и вкус на омлет. В него няма брашно и мазнина, което го прави идеална диетична храна. Като заговорих за това бих да допълнила, че може да замените крем-сиренето с извара, а шунката с пушена риба. Така калориите ще бъдат доведени до минимум. Импровизирайте с подправките и пълнежа. Ползвайте аромати, които вие обичате. Ситно нарязани чушки, сушени домати, моркови и грах биха направили рулото изключително цветно и красиво.

Продукти за форма 32X22 см:

5 яйца
25 г настърган пармезан
2-3 с.л. пресни подправки по избор
500 г едро настъргани тиквички
сол и бял пипер на вкус
1 с.л. стопено масло за намазване на формата
150-200 г натурално крем-сирене
150 г тънко нарязана шунка





Приготвяне:

* Загрейте фурната на 180*. Разбийте яйцата като за омлет. Добавете пармезана и тиквичките. Овкусете с подправките, сол и бял пипер.

* Покрийте тавата с хартия за печене и я намажете с маслото. Изсипете сместа вътре и изпечете за около 20-25 мин. Охладете.

* Намажете блата с крем-сирене, покрийте с шунка и завийте на руло. Увийте го в найлоново фолио и стегнете краищата. Оставете в хладилник за 2-3 часа. Нарежете на кръгчета и сервирайте. Да ви е сладко!




понеделник, 27 август 2018 г.

Целувчен сладкиш с френско грозде




Johannisbeer Baiser-Kuchen е класически немски сладкиш и има многото варианти, които могат да бъдат опитани навсякъде в страната. Сладостта на белтъчения крем чудесно се съчетава с киселото френско грозде. Уханието на канела, свежестта от лимоновата кора и неустоимия вкус на печените лешници правят този обикновен целувчен сладкиш специален. Френското грозде може да се замени с боровинки, касис, малини, кокосови стърготини или маково семе. От пълнежа остава малка част, която може да изпечете на целувки.

Продукти за форма 24 см:

Тесто:

80 г меко масло
100 г захар
ванилия
5 жълтъка
200 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела

безе:

5 белтъка
250 г захар
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
160 г фино смлени запечени лешници
120 г пшеничен грис
600 г френско грозде





Приготвяне:

* За тестото разбъркайте с миксер или ръчна бъркалка маслото, захарта и ванилията. Добавете жълтъците, а след това брашното, примесено с бакрулвера и канелата. Ще получите тъсто, леко лепнещо тесто. Охладете го за 30 минути.

* Покрийте дъното и стените на формата с хартия за печене. Изсипете вътре тестото и с набрашнени пръсти го разстелете на равномерен пласт, като се стараете да оформите висок борд. Надупчете основата с вилица и приберете формата в хладилника, докато приготвите пълнежа.
Разбийте белтъците на твърд сняг. На тънка струйка прибавете захарта, като продължите да разбивате, докато тя се разтвори. Овкусете с ванилия и лимонова кора. Смесете гриса и лешниците. Сипете ги в белтъците и внимателно разбъркайте с лопатка. Накрая добавете гроздето, почистено от дръжките. Изсипете пълнежа върху тестото.




* Изпечете сладкиша за около 50-60 минути в предварително загрята на 160* фурна. Охладете напълно и чак тогава нарежете. Да ви е сладко!