неделя, 7 октомври 2018 г.

Салата с брюкселско зеле




Дали се нарича така, защото родината му е Белгия нямам представа. У нас брюкселското зеле не е особено предпочитан зеленчук и това е жалко. Малките зелчици са с много нежен вкус и единственото, което трябва да се направи е да се подходи правилно към тях. Брюкселското зеле не е особено приятно в сурово състояние, тъй като е доста твърдо. Трябва леко да се бланшира, задуши или запържи. Категорично мога да кажа, че не обичам замразено брюкселско зеле. То е коренно различно от прясното иникога не го купувам. Но с удоволствие приготвям свежо зеле, като изпробвам различни рецепти. Ето една салата, която изисква минимална термична обработка, а на вкус е великолепна!  

Продукти:

300 г брюкселско зеле
няколко стръка магданоз
1/2 ябълка
3-4 с.л. натрошени бадеми
2 с.л. олио
сол

Дресинг:

1 скилидка чесън
3 филета аншоа
1 с.л. люта горчица
2 с.л. майонеза
1 ч.л. мед
1 с.л. соев сос
сок от 1 лимон
настъргана кора от 1/2 лимон
5-6 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

* Почистете брюкселското зеле от външните листа. Нарежете го на тънки филийки. Загрейте олиото и запечете зелето за съвсем кратко. Трябва да остане сурово, но леко да се опърли и замирише приятно. Посолете и прехвърлете в купа.

* Запечете бадемите в същия тиган без да добавяте мазнина.

* Нарежете ябълката на кубчета, а магданоза на ситно. Смесете ги с брюкселското зеле.

* За дресинга счукайте в хаванче на гладка паста аншоата и чесъна. Прибавете горчицата, майонезата, меда и соевия сос. Разбъркайте и разредете с лимоновия сок и зехтина. Накрая овкусете с лимонова кора, сол и черен пипер.

* Залейте зелето с дресинга, поръсете с бадемите и поднесете. Да ви е сладко!

четвъртък, 27 септември 2018 г.

Варен крем карамел





Любима класика, приготвяна по целия свят! Почти няма човек, който да не обича крем карамел. Каквито и вариации да търпи, основните продукти си остават винаги едни и същи: карамел, яйца, захар, мляко и ванилия. Крем карамелът се пече на водна баня, след това се охлажда добре и се обръща в чиния. Може да се направи в малки персонални формички или в една голяма.

Продукти за 6 малки купички:

150 г захар за карамела
масло за намазване на купичките
3 яйца
350 мл прясно мляко
120 г захар
ванилия

Приготвяне:

* Загрейте млякото до топло и разтворете в него захарта. Разбийте яйцата с телена бъркалка, колкото добре да се смесят белтъците и жълтъците. Налейте млякото при яйцата и подправете с ванилия. Прецедете сместа през фина цедка.

* Намажете купичките с малко масло.

* Карамелизирайте захарта за карамела и го разлейте по равно в купичките. Напълнете ги с яйчената смес.

* Постелете кърпа на дъното на тенджера и наредете купичките върху нея. Всяка купичка затворете добре с парче алуминиево фолио. Налейте топла вода до средата им. Захлупете тенджерата.






* Включете котлона и след като водата започне да завира го намалете. Варете крема за 15 до 20 минути на много тих огън, за да не се образуват шупли и да не се превърне в бъркани яйца.
 
* Махнете фолиото, изстудете добре в хладилник и сервирайте по обичайния начин, обърнат в купички. Да ви е сладко!






неделя, 23 септември 2018 г.

Печени маслини със сушени домати





Рецепта няма, пропорции също. Не са ви нужни за да приготвите тези супер вкусни зелени маслини. Дали ще ги приемете като мезе или салата няма значение. Важното е, че са много по-различни на вкус от всички зелени маслини, които може да откриете на пазара, независимо дали са допълнително овкусени. Може да си купите готови гриловани маслини или да прочетете множество рецепти за приготвянето им, но тъй като лично аз нямам идея точно как се правят, експериментът ми е единствено мое виждане, как трябва да се случат нещата. Чудесният вкус идва от препичането им на грил-тиган. Опитайте, няма да съжалявате!

Нужни са ви едри мариновани зелени маслини без костилки. Лично аз предпочитам тези, които са в буркани, тъй като маринатата им е добре балансирана. Често се случва насипните маслини да са много солени или кисели.

Още: 1-2 скилидки чесън, нарязани на филийки, сушени домати, сухи средиземноморски подправки и малко зехтин - това е всичко!

Какво трябва да направите: Загрейте тиган-грил. Намажете го с малко олио и сипете в него маслините. Добре е да ги отцедите и попиете със салфетка. Въпреки това съм длъжна да кажа, че маслините пръскат по време на запичане.

След като сипете маслините в тигана ги притиснете с вилица или с нещо тежко за да се сплескат. Така от долната им страна се отпечатва шарката на скарата. След като се запекат ги обърнете и отново натиснете.

В края на печенето прибавете чесъна. След като и той се опърли апетитно прехвърлете всичко в купа. Добавете доматите. Ако са сухи непременно ги сложете предварително в топла вода докато омекнат и ги изстискайте добре с ръце. Може да ползвате и готови мариновани домати.

Подправете маслините с подправки, полейте със зехтин и това е всичко! Наздраве от мен!