понеделник, 3 декември 2018 г.

Голям волован





Спомняте ли си чудесните кулинарни серии с Жак Пепен? Човек със завладяваща усмивка, лице, което излъчва благост и доброта и невероятни умения в света на гастрономията. До ден днешен Пепен е учител на всички ни и хората по света с удоволствие приготвят рецептите му. Винаги съм се възхищавала на креативността му. Гледах го и се чудих как е възможно идеите и рецептите му да са така семпли и лесни, а крайния резултат зашеметяващ. Още си спомням колко силно се впечатлих от неговия "Голям волован". С най-нормално бутер тесто и лист алуминиево фолио той направи ефектно ястие за цялото семейство. С удоволствие ви представям моя прочит на неговата идея. Приготвих волованите като персонални порции, пълни със сочно чесново пилешко месо и магданоз. Ястието е наистина страхотно и съм убедена, че с него ще впечатлите не само близките си, а и скъпи гости.

Продукти за 4 порции:

воловани:

600 г бутер тесто
1 разбито яйце
сусам за поръсване

пълнеж:

400 г бяло пилешко месо
сол и черен пипер на вкус
1/2 връзка магданоз
50 мл олио
2-3 скилидки чесън

Приготвяне:

* Разстелете бутер тестото и леко го разточете за да не се надува прекомерно по време на печене. Изрежете 4 кръга с приблизителна големина 12 см. За мярка може да ползвате малка чинийка. Изрежете още 4 кръга,  с около 1-2 см по-големи. С малка чашка или капачка от бутилка направете отвор в средата им.

* Постелете тава с лист хартия за печене и загрейте фурната на 180*. В тавата подредете по-малките кръгове и ги надупчете с вилица. Намажете краищата им с малко разбито яйце. От алуминиевото фолио направете 4 топчета и ги поставете в средата на кръговете. Захлупете с останалите кръгове и прищипете краищата им към основата. Намажете волованите с яйце и поръсете със сусам. Изпечете ги до зачервяване за около 25 мин. След като изстинат отрежете малко капаче и внимателно отстранете фолиото. Може да приготвите волованите един ден предварително и да ги съхранявате на сухо място без да ги увивате в найлоново фолио или слагате в кутия. Така няма да се овлажнят и ще са пресни и хрупкави.



* За пълнежа нарежете месото на хапки и го овкусете със сол и черен пипер. Смесете в блендер магданоза, чесъна и олиото и накълцайте фино. Залейте пилешкото и разбъркайте. Така подготвеното месо изпържете за кратко в тиган.

* Напълнете волованите с чесновото пиле непосредствено преди сервиране за да не се размекне тестото. Поднесете със свежа салата. Да ви е сладко!

четвъртък, 29 ноември 2018 г.

Кралска ледена глазура (Royal Icing)






Коледа наближава, което ни напомня, че идва времето на малките сладки подаръци.  Няма нищо по-хубаво от това да направиш нещо сам, а не просто да притичаш до магазина и да го купиш. Вложил си любов, старание, търпение и лично творчество. А това наистина не се купува. Скъпоценен подарък е да получиш ръчно нарисувани бисквити. Често ми задавате въпрос, коя е най-подходящата глазура за тях и днес с удоволствие ви представям лесна и бърза рецепта за домашно приготвен айсинг (Royal Icing). Не напразно са нарекли глазурата "кралска". Торти, сладкиши и бисквити, украсени с нея имат изискан и елегантен вид. Глазурата идва от Англия и първите източници за направата и́ са от 1770 г. Терминът Icing е утвърден в началото на 19 век и бързо става популярен в цял свят.






Глазурата, която аз използвам има няколко преимущества пред готовия айсинг, който може да се купи в прахообразно състояние. На първо място и най-важно е, че се приготвя у дома без никакви стабилизатори и подобрители. Второто е, че излиза в пъти по-изгодно като цена. Себестойността на една доза глазура, достатъчна за 40-50 сладки е стотинки! Като трето бих отбелязала, че времето за приготвяне е същото като при приготвянето на сухия айсинг. Нужни са не-повече от 5 минути. Също така смело заявявам, че при домашната глазура не се получават мехурчета въздух или те са много малко. Докато при сухия айсинг, наливайки вода и разбивайки го с миксер, в сместа влиза много въздух и след това дълго време трябва да отлежава, докато спадне. С други думи, често създава ядове.







Ето какво ви е нужно:

1 белтък от голямо яйце
250 г пресята пудра захар
1 ч.л. натурално царевично нишесте
ванилия
1 ч.л. лимонов сок

Как да приготвите:

* В купа смесете белтъка, захарта, нишестето и ванилията. Разбийте с миксер за 3 минути на ниска скорост. Добавете лимоновия сок и отново разбийте за кратко. Ще получите крем с много гъста консистенция. В това състояние е подходящ за шприцоване на цветя и фигурки.






* Покрийте крема с влажна кърпа (аз покривам с две намокрени парчета кухненска хартия) и оставете на стайна температура 20-30 минути. Това е нужно, за да се споят добре съставките, въздухът в глазурата да спадне и да се стопят всички останали кристалчета захар. След 20 минути размажете малко крем между пръстите си. Не трябва да усещате грапави частици.

* Към готовата глазура налейте малко студена вода. Наливайте постепенно с чаена лъжичка. Разбърквайте с лопатка, а не с миксер, за да не влиза повече въздух. Разредете до консистенция като за целувки, която е подходяща за очертаване и фино рисуване.






* За да покриете изцяло бисквитите е нужно да разредите глазурата с още вода. Отново прибавяйте лъжичка по лъжичка. Глазурата трябва да е с такава гъстота, че капка от нея да може се разлива.






* Това е. Нищо сложно, бързо и качествено! Глазурата съхне много бързо, за няколко часа е напълно готова. Не сушете във фурна, а само на стайна температура. Ако има мехурчета въздух в глазурата, след като сте я нанесли върху бисквита, лесно може да ги отстраните с игла. А самата украса е изцяло в ръцете на вашето въображение. Експериментирайте с цветове и форми. Украсявайте заедно с децата си. Ще им доставите огромно удоволствие и ще се учудите колко креативни могат да бъдат. Приятно майсторене!










неделя, 25 ноември 2018 г.

Овесени пръчици





Може да разточите тестото на тънка кора и да го нарежете на крекери. Прибавете подправки по ваш вкус, както и други видове ароматно твърдо сирене. Пръчиците са изключително вкусни и тайната се крие във великолепния аромат от запечените овесени ядки.

Продукти за около  20 броя:

75 г фини овесени ядки
75 г брашно
75 г студено масло на кубчета
сол и черен пипер на вкус
30 г прясно мляко
50 г едро настърган кашкавал

Приготвяне:

* Запечете до златисто овесените ядки в сух тиган и ги охладете. Смесете ги с брашното, солта и черния пипер.

* Добавете маслото и с пръсти претрийте всичко до получаване на маслени трохи. Сипете млякото и намачкайте на тесто. Накрая прибавете кашкавала и отново премесете за кратко.

* От тестото оформете гризини с желана от вас дължина и дебелина. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете пръчиците за около 15-20 минути в загрята на 180* фурна. Да ви е сладко!