Спомняте ли си чудесните кулинарни серии с Жак Пепен? Човек със завладяваща усмивка, лице, което излъчва благост и доброта и невероятни умения в света на гастрономията. До ден днешен Пепен е учител на всички ни и хората по света с удоволствие приготвят рецептите му. Винаги съм се възхищавала на креативността му. Гледах го и се чудих как е възможно идеите и рецептите му да са така семпли и лесни, а крайния резултат зашеметяващ. Още си спомням колко силно се впечатлих от неговия "Голям волован". С най-нормално бутер тесто и лист алуминиево фолио той направи ефектно ястие за цялото семейство. С удоволствие ви представям моя прочит на неговата идея. Приготвих волованите като персонални порции, пълни със сочно чесново пилешко месо и магданоз. Ястието е наистина страхотно и съм убедена, че с него ще впечатлите не само близките си, а и скъпи гости.
Продукти за 4 порции:
воловани:
600 г бутер тесто
1 разбито яйце
сусам за поръсване
пълнеж:
400 г бяло пилешко месо
сол и черен пипер на вкус
1/2 връзка магданоз
50 мл олио
2-3 скилидки чесън
Приготвяне:
* Разстелете бутер тестото и леко го разточете за да не се надува прекомерно по време на печене. Изрежете 4 кръга с приблизителна големина 12 см. За мярка може да ползвате малка чинийка. Изрежете още 4 кръга, с около 1-2 см по-големи. С малка чашка или капачка от бутилка направете отвор в средата им.
* Постелете тава с лист хартия за печене и загрейте фурната на 180*. В тавата подредете по-малките кръгове и ги надупчете с вилица. Намажете краищата им с малко разбито яйце. От алуминиевото фолио направете 4 топчета и ги поставете в средата на кръговете. Захлупете с останалите кръгове и прищипете краищата им към основата. Намажете волованите с яйце и поръсете със сусам. Изпечете ги до зачервяване за около 25 мин. След като изстинат отрежете малко капаче и внимателно отстранете фолиото. Може да приготвите волованите един ден предварително и да ги съхранявате на сухо място без да ги увивате в найлоново фолио или слагате в кутия. Така няма да се овлажнят и ще са пресни и хрупкави.
* За пълнежа нарежете месото на хапки и го овкусете със сол и черен пипер. Смесете в блендер магданоза, чесъна и олиото и накълцайте фино. Залейте пилешкото и разбъркайте. Така подготвеното месо изпържете за кратко в тиган.