сряда, 15 май 2019 г.

Бишкоти с яйчен ликьор





След като разбъркате тестото направете бишкотите веднага. Колкото по-дълго престоява, толкова по-плътно става и се шприцова трудно. Затова слагайте малки части тесто в поша и ползвайте накрайник с широк отвор. Тестото е подходящо за замразяване, както и за дълго съхранение в хладилник. Може да шприцовате бишкоти върху хартия и да ги оставите за 1 час в хладилника, след което да ги замразите. Изпечете ги замразени, когато ви се хапва нещо сладичко.

Продукти за около 40 бишкоти:

150 г меко масло
100 г пудра захар
ванилия
100 мл яйчен ликьор
60 г нишесте
250 г брашно
2 щипки сол

глазура:

100 г натурално крем сирене, тип Филаделфия
100 г пудра захар
ванилия
1-2 с.л. лимонов сок
шамфъстък за поръсване

Приготвяне:

* Разбийте на пухкав крем маслото с пудрата захар. Добавете ванилията и яйчения ликьор. Отделно смесете нишестето, брашното и солта. Сипете го на части към маслената смес, като бъркате с миксер.

* Подгответе пош с широк звездовиден накрайник. Напълнете го с част от тестото и шприцовайте бисквити с желана от вас форма в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете ги за около 15 минути в загрята на 170* фурна.

* За глазурата разбъркайте на гладък крем всички продукти. Сами определете гъстотата, която желаете, като наливате лимоновия сок постепенно. С лъжичка я нанесете върху бишкотите. Поръсете с шамфъстък и ги оставете на стайна температура за няколко часа, докато глазурата засъхне. Да ви е сладко!





понеделник, 13 май 2019 г.

Цветни бисквити





Пролетта ни дава възможност да гарнираме храната си с красиви ядливи цветя. Всичко изглежда по-красиво, пъстро и ухае чудесно. Ето някои от цветята, които може да ползвате в различни десерти или солени ястия: рози, теменужки, виолетки, иглика, глухарче, парички, маргарити, хризантема, хортензия, люляк, пореч, латинка, карамфил, невен, здравец, лавандула, лайка, гладиола, бегония и цветове от плодни дървета и храсти, както и цветовете на билките. Бисквитите, които ви предлагам днес са най-обикновени маслени, но ароматите, които може да ползвате в тестото също са много. Аз ги направих лавандулови, а вие ги подправете с аромати, които най-много харесвате.

Продукти за около 40 бисквити:

125 г меко масло
100 г пудра захар
2 с.л. прясно мляко
2 жълтъка
ванилия
1 ч.л. стрити семена сушена лавандула
около 200-220 г брашно
ядливи цветя по избор
1 леко разбит белтък
кристална захар за поръсване




Приготвяне:

* Разбъркайте на крем маслото, захарта, млякото, жълтъците, ванилията, лавандулата и 2 с.л. от брашното. Постепенно добавете останалото брашно и омесете меко тесто. Завийте го в найлоново фолио и го оставете в хладилник за 30 минути.

* Разточете тестото с дебелина около 0,5-0,7 см. С кръгла формичка леко маркирайте бисквити, като оставите разтояние помежду им. Отгоре сложете различни цветя и леко притиснете с пръсти. Покрийте внимателно тестото с лист хартия за печене и също внимателно разточете, като изтъните до 3-4 мм. Отстранете хартията и с формичката изрежете бисквити.

* Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Намажете цветята с белтък. Той ще слепи листата им и ще ги направи гладки. По желание поръсете с кристална захар за заскрежен ефект. Изпечете ги на по-долно ниво във фурна, загрята на 170* за около 12-15 минути. Печейки по-долу ще предпазите бисквитите от прегаряне отгоре. Така цветовете ще се запазят свежи. Поднесете към кафе или чай. Прияти занимания!  




Свинско контрафиле с хлебно-лучен пълнеж




Сушеният лук е идеален за всякакви пълнежи. Той е сладък, с много активен аромат и без никаква острота, за разлика от пресните видове лук. Хлебно-лученият пълнеж е подходящ за пиле, пуешко или телешко месо. Най-вкусен става със сушен пържен лук. Все пак, ако не разполагате със сушен лук задушете на бавен огън 1 глава ситно нарязан кромид-лук. Задушавайте само в масло действително на слаб огън дълго време. Лукът трябва да се карамелизира, да стане сладък на вкус, но в никакъв случай да не прегаря. След това може да го ползвате за пълнеж или ароматно масло.

Продукти за 2 порции:

400 г свинско контрафиле
сол и черен пипер на вкус
2 филии сух бял хляб
2 с.л. сушен лук
1 стрък зелен лук
1/2 ч.л. сух чесън
2 с.л. зехтин
1/2 ч.л. смлян сух кориандър
2 жълтъка
30 г масло
1 с.л. олио




Приготвяне:

* Оформете месото на два дебели котлета. С остър нож направете дълбок джоб, като разрежете всяко парче отстрани, без да го прерязвате до края. Посолете и поръсете с черен пипер.

* За плънката натрошете на едри трохи само средата на хляба. Добавете сушения лук, ситно нарязаната зелена част от пресния лук, чесъна, зехтина и кориандъра. Посолете, подправете с черен пипер и разбъркайте всичко с жълтъците.

* Напълнете котлетите и затворете разрязаната част с клечки за зъби. Загрейте маслото и олиото. Изпържете месото на среден огън за по 2 минути от всяка страна до зачервяване. Намалете котлона до слабо и похлупете съда. Задушете още 2-3 минути и сервирайте с гарнитура по желание. Да ви е сладко!