неделя, 23 февруари 2020 г.

Печена кокосова риба





Ястието е изключително фино, ароматно и вкусно. Почитателите на източната кухня със сигурност ще останат очаровани от рецептата.

Продукти за 4 порции:

3 с.л. сусамово олио
2 скилидки ситно накълцан чесън
1 ситно нарязана зелена люта чушка
200 мл кокосово мляко
100 г настърган джинджифил
настъргана кора и сок от 1 лимон
800 г филе риба по избор
2 ч.ч. сварен ориз
2 с.л. оризов оцет
3-4 с.л. ситно нарязан магзаноз
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

* Първо подгответе маринатата. В 1 с.л. сусамово олио задушете половината чесън и половината люта чушка. Налейте кокосовото мляко и редуцирайте до половина. Изстискайте с ръце джинджифила, нужен ви е само сока. Прибавете го към редуцираното мляко и подправете на вкус със сол, черен пипер, лимонов сок и лимонова кора. Поръсете с малко магданоз и разбъркайте.

* Нарежете рибата на порции. Сложете парчетата в тава, покрита с хартия за печене. Леко посолете и отгоре разпределете маринатата. Оставете рибата да се маринова за 30-40 минути.

* За гарнитурата овкусете ориза със сол, черен пипер, останалите чесън и чушка, оризов оцет, магданоз и 2 с.л. сусамово олио. Добре разбъркайте и направете малки топчета.

* Загрейте фурната на 200* и изпечете рибата за 15-20 минути. Сервирайте с оризовите топчета. Да ви е сладко!


неделя, 16 февруари 2020 г.

Крем супа от моркови с кокосова пяна




Това е най-вкусната морковена супа, която съм правила. Изключително нежна, фина и ароматна. Консистенцията е кадифена, а основните продукти и подправките се допълват идеално. Супата е постна и е чудесна за предстоящите Великденски пости. Но е толкова хубава, че препоръчвам да я сервирате на малки порции като предястие преди обяд или вечеря. Ще се радвам да я опитате.

Продукти за 4 малки супи:

300 г моркови
25 г пресен джинджифил
2 шалота
2 с.л. олио
1-2 ч.л. къри на прах
400-500 мл зеленчуков бульон
сол и бял пипер на вкус
200 мл кокосово мляко
1 лимон
зелен лук за гарниране

Приготвяне:

* Нарежете морковите, джинджифила и лука на дребни парчета. Задушете ги до омекване в олиото. Прибавете кърито и залейте с бульона. Оставете супата да къкри, докато зеленчуците омекнат напълно. Пасирайте я съвсем гладко с пасатор и подправете със сол и бял пипер.

* Обелете тънко кората на лимона с белачка за зеленчуци. Сложете я в кокосовото мляко и варете на тих огън 5-7 минути, за да се ароматизира добре. Извадете кората и посолете. С пасатор на високи обороти разбийте млякото на пяна.

* Изцедете лимона и подкиселете супата на вкус. Разпределете я в 4 купички. Отгоре сложете няколко супени лъжици от кокосовото мляко и гарнирайте със зелен лук. Да ви е сладко!

*** Може да замените лимона с лайм, а шалота с 1/2 глава кромид лук. Лесно може да направите кокосовата пяна, ако имате уред за фрапе или ако притежавате кафемашина с капучино система.


неделя, 2 февруари 2020 г.

Лимонов пай-брюле





Лимоновият пай-брюле на Бруно Албуз е един от най-свежите и ароматни сладкиши, на които съм попадала. Приготвя се изключително лесно, подходящ е за замразяване след изпичане и продуктите са напълно достъпни. Това, което го прави по-специален от стандартния лимонов пай е кремът, който се прави с варен лимон. Това определено подобрява вкуса и тексурата му. А хрупкавата карамелизирана коричка дава усещането за същинско брюле, независимо, че в него няма никаква сметана. Непременно опитайте и поднесете с топка ванилов сладолед.

Продукти:

основа:

50 г пудра захар
80 г фино смлени бадеми
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
1 яйце
150 г меко масло на бучки
210 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер

(За основата на пая се ползва 1/3 или половината от тестото, в зависимост от това, каква дебелина желаете. Останалото може да съхранявате в хладилник 1 седмица или да замразите. Използвайте го за бисквити или други сладкиши.)

крем:

1 голям лимон (150г)
100 мл пресен прецеден лимонов сок (прибл. от 2 лимона)
150 г захар
ванилия
10 г нишесте
4 яйца
125 г стопено масло

друго:

кристална захар за поръсване и карамелизиране

Приготвяне:

* Пригответе тестото за основата няколко часа предварително, за да може добре да се охлади и стегне в хладилника. За по-бързо може да го сложите във фризера.
С миксер или в кухненски робот разбъркайте заедно пудрата захар и бадемите. Добавете ванилията, лимоновата кора и яйцето. След като добре се смесят прибавете постепенно маслото, като продължите да разбърквате до получаване на крем. Сипете брашното, примесено с бакпулвера. Разбийте още малко, докато съставките се смесят и получите меко и лепкаво тесто. Не добавяйте повече брашно. Сложете тестото в найлонов плик и приберете в хладилника, докато се стегне и стане годно за разточване.

* Покрийте дъното на малка правоъгълна форма с хартия за печене. Размерът, който авторът посочва е 24X16 см. Аз нямам подобна форма, но това не е важно. Може да изпечете пая и в кръгла форма. Разточете върху набрашнена повърхност или хартия за печене половината от тестото на кора с дебелина 3 или 4 мм. Пренесете я във формата и изрежете излишното тесто по краищата. Надупчете кората с вилица и приберете в хладилника, докато приготвите крема.

* За крема надупчете с вилица един лимон и го сварете за около 20-25 минути. Охладете го и разрежете на половина. Отстранете бялата мембрана и семките. Пасирайте лимона заедно с лимоновия сок и захарта. След като получите гладка консистенция прибавете ванилията, яйцата и нишестето. Накрая налейте маслото и отново разбийте добре с пасатор.

* Загрейте фурната на 170* с вентилатор. Излейте крема върху маслената основа и изпечете сладкиша на по-долно ниво на фурната за 30 минути. Охладете добре и приберете в хладилника за 1 нощ. С ножче минете по краищата на формата, за да отлепите крема. Обърнете целия сладкиш върху дъска и отстранете хартията. Пренесете го в чиния с крема нагоре, като си помогнете с дъската. Не се притеснявайте, сладкишът е достатъчно стегнат и няма да пострада от обръщането. При поднасяне отрежете парчета като малки пасти. Посипете ги със захар и карамелизирайте с горелка. Да ви е сладко!