четвъртък, 12 декември 2013 г.

Коледни бисквити с кафе








Продукти за около 60 - 70  бисквити

250 г меко масло
80 г пудра захар
40 г мека кафява захар
2 с.л. течен мед
1 яйце + 2 жълтъка
350  г бяло брашно
100 г пшеничено нишесте
1 с.л. ситно смляно кафе
1 с.л. какао
1/4 ч.л. канела
ванилия







Приготвяне

* Разбийте маслото с двата вида захар и меда. Прибавете яйцето и жълтъците.

* Смесете и пресейте заедно всички сухи съставки. Добавете ги съм маслената смес  и омесете меко тесто. Ако е нужно добавете още малко брашно. 

* Завийте тестото в найлоново фолио и го охладете за 30 минути. Разточете го на части върху набрашнен плот и изрежете бисквити с формички за сладки. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. 

* Загрейте фурната на 170* и изпечете бисквитите за около 10 - 12 минути. След като изстинат ги украсете по ваше желание. Моите са с глазура от домашен айсинг, чиято рецепта може да видите тук. След като изсъхнаха добре, нарисувах върху нея различни коледни мотиви със сладкарски флумастери.

























.

вторник, 10 декември 2013 г.

Бисквитени топчета с ананас и кокос








Продукти за 70 - 80 броя

Тесто

3 яйца
3 с.л. вода
120 г захар
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
120 г брашно
1 ч.л. бакпулвер







Пълнеж


1 ч.ч. отцеден плод ананас от консерва
100 г счукани орехи
500 мл подсладена сладкарска сметана
ванилия

За овалване

200 г кокосови стърготини







Приготвяне


* Разбийте яйцата с водата и захарта на пяна. Добавете ванилията, лимоновата кора и брашното, пресято с бакпулвера.  Изсипете тестото в тавичка, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 180* и го изпечете за около 20 - 25 минути. След като бисквитената кора изстине я стрийте с ръце на трохи.

* Разбийте сметаната на сняг заедно с ванилията, а ананаса нарежете на малки кубчета.

* Внимателно смесете трохите, сметаната и орехите. Не бъркайте дълго време, сместа трябва да остане пухкава.

* С ръце направете топчета с големина на орех и оваляйте в кокоса.

* Преди сервиране оставете топчетата в хладилник поне за 2 часа. Количествата са големи, може да ги намалите на половина. Да ви е сладко!








.