понеделник, 9 февруари 2015 г.

Киш с броколи и сирене




Вместо майорана може да използвате друга подправка, която харесвате. Ако предпочитате, разточете тестото и тогава го пренесете във формата, но от овесените ядки е ронливо и се чупи лесно. Може да приготвите два малки киша по 12 см или няколко тарталети. Формата, която съм ползвала е 23 см.

Продукти за тестото:

60 г меко масло
30 г фини овесени ядки
1 ч.л. майорана
1/2 ч.л. сол
100 г брашно
1 - 2 с.л. вода

пълнеж:

100 г броколи
60 г синьо сирене по избор
80 г натурално крем сирене
1 яйце
100 мл течна сметана
1/2 ч.л. сол

Приготвяне:

* За тестото разбъркайте маслото заедно с овесените ядки, майорана и солта. Добавете брашно и стрийте всичко на трохи. Постепенно налейте водата и омесете меко тесто.

* Покрийте дъното на формата с хартия за печене и накъсайте върху нея тестото на малки парченца. С пръсти ги слепете едно в друго за да се споят. Оформете равна основа и борд. Надупчете кората с вилица.

* Накъсайте броколито на малки розички и ги бланширайте за 1 минута в добре подсолена вряща вода. Не ги варете повече, трябва да останат напълно сурови. Нужно е само да са леко пластични и да подсилят свежия си зелен цвят.

* Върху тестото разпределете броколито и двата вида сирене.

* Разбийте яйцето заедно със сметаната и солта. Залейте киша и го изпечете в предварително загрята на 200* фурна за около 30 - 35 минути. Сервирайте леко топъл. Да ви е сладко!




четвъртък, 5 февруари 2015 г.

Сочен ябълков сладкиш





Може да оставите ябълките с кората, ако това не ви притеснява. При заливането не е нужно сладкишът или заливката да са студени. Спокойно може да залеете горещия блат с топлата заливка. Може да изпечете тестото и в по-голяма форма, ако искате сладкиша да стане по-нисък. Аз направих шоколадова глазура и гарнирах сладкиша със стафиди, орехи и шоколадови лешници и стафиди. Импровизирайте и сложете това, което обичате най-много. Благодаря на Тони за чудесната рецепта.

Продукти за форма 24 см:

тесто:

3 яйца
200 г захар
ванилия
1 ч.л. канела
80 мл олио
2 големи ябълки
80 г нарязани орехи
250 г брашно
1 ч.л. бакпулвер

заливка:

140 г кафява захар мусковадо
200 мл течна пълномаслена сметана
200 мл вода
100 г масло




Приготвяне:

* Разбъркайте яйцата със захарта, колкото добре да се смесят и започнат да образуват пяна. Добавете олиото, ванилията, канелата и ябълките, нарязани на кубчета. Смесете брашното с бакпулвера и орехите. Сипете ги към яйчената смес и разбъркайте. Покрийте тортена форма с хартия за печене и изсипете вътре тестото. Загрейте фурната на 180* и изпечете сладкиша за около 35-40 минути.

* За заливката смесете в малка тенджерка всички продукти и затоплете на котлона. Не е нужно сместа да завира, а само да се стопи захарта.

* Надупчете добре сладкиша с шишче или вилица. Залейте със соса. Оставете го да престои няколко часа, докато тестото поеме цялата течност и се охлади добре.






Приготвяне:

* Разбъркайте яйцата със захарта, колкото добре да се смесят и започнат да образуват пяна. Добавете олиото, ванилията, канелата и ябълките, нарязани на кубчета. Смесете брашното с бакпулвера и орехите. Сипете ги към яйчената смес и разбъркайте. Покрийте тортена форма с хартия за печене и изсипете вътре тестото. Загрейте фурната на 180* и изпечете сладкиша за около 35-40 минути.

* За заливката смесете в малка тенджерка всички продукти и затоплете на котлона. Не е нужно сместа да завира, а само да се стопи захарта.

* Надупчете добре сладкиша с шишче или вилица. Залейте със соса. Оставете го да престои няколко часа, докато тестото поеме цялата течност и се охлади добре.

* Гарнирайте сладкиша по желание и сервирайте. Да ви е сладко!





неделя, 1 февруари 2015 г.

Салата с печено цвекло





Салатата е много вкусна, ако се приготви със синьо сирене. За да си спестите търкането на тавата след печене, може да я покриете с лист алуминиево фолио и върху него да наредите цвеклото. Може да замените орехите с бадеми или кашу. Да ви е сладко!

Продукти за 4 порции:

1 кг дребно червено цвекло
3 с.л. олио
сол на вкус
3-4 стръка мащерка
4-5 с.л. балсамов оцет
400 г прясно сирене
80 г сурови орехови ядки
1 зелена салата
зехтин, мащерка и зелен лук за гарниране

Приготвяне:

* Измийте много добре цвеклото и без да го белите го нарежете на четвъртинки. Сложете го в тава, посолете и залейте с олиото. Сложете клончетата мащерка между резените.  Изпечете го на 200* за около 30 минути докато започне леко да се карамелизира. Извадете го в купа и охладете.

* Залейте цвеклото с балсамов оцет и го оставете да престои 1 час за да се овкуси добре.

* Разпределете го на порции и гарнирайте с кубчета прясно сирене и орехи. Тук-там накъсайте листа от зелената салата.

* При сервиране поръсете със свежа мащерка, зелен лук и полейте с малко зехтин.